Eksport polskiej żywności rośnie

Redakcja
2019-12-06

Polska żywność jest dobrej jakości, dlatego dobrze sprzedaje się na zagranicznych rynkach. W ub.r. wartość polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych osiągnęła poziom prawie 30 mld euro. W tym roku może to być nawet o 2 mld euro więcej - powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Ardanowski.

Eksport polskiej żywności rośnie

Od 2004 roku, kiedy to Polska została włączona do Unii Europejskiej, odnotowano kilkukrotny wzrost eksportu produktów rolno-spożywczych. W 2004 r. Polska sprzedała za granicę żywność za 5,2 mld euro, natomiast w 2018 r. wartość polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła 29,7 mld euro.

– W momencie akcesji powszechne były obawy, że Polska stanie się rynkiem zbytu dla zagranicznych produktów. Tymczasem zaczynamy być liczącym się graczem na globalnym rynku żywności. Nadal nie wykorzystujemy jednak w pełni potencjału polskiego rolnictwa – powiedział dziennikarzom Ardanowski.

Według ministra Ardanowskiego w tej chwili kluczową dla Polski i innych krajów naszej części Europy jest kwestiia wyrównania poziomu unijnego wsparcia dla rolnictwa.

– Poziom wsparcia powinien być jednakowy - powiedział minister.

JS/GPCodziennie.pl

Komentarze

Uwaga, ta strona używa COOKIES.

Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące COOKIES w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.

Zamknij