PARP w ramach programu Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej uruchomi konkurs „Zrównoważona turystyka”. Łączny budżet wynosi aż 630 milionów złotych.
Spory budżet konkursu to nie przypadek, gdyż turystyka należy do najważniejszych sektorów polskiej gospodarki, a według Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECS) odpowiada za około 4,5 proc. PKB naszego kraju, zaś wartość całej branży w 2020 r. wynosiła ok. 104 miliardy złotych.
Zgodnie z planem nabór do konkursu ma ruszyć 12 października 2023 roku i trwać do 31 stycznia 2024 roku. PARP liczy, że dzięki uzyskanym pieniądzom uda się rozwijać turystykę makroregionalną, przy wykorzystaniu potencjału wielokulturowego dziedzictwa i unikatowych zasobów przyrodniczych.
Wynikiem działań objętych wsparciem ma być stworzenie ponadregionalnych produktów (szlaków) turystycznych na bazie walorów historycznych, kulturowych, przyrodniczych i krajobrazowych. Wsparcie przyczyni się do rozwoju ruchu turystycznego w mniej znanych destynacjach Polski Wschodniej, o wysokim potencjale i pozwoli na oferowanie zróżnicowanych form turystyki
– wyjaśniono w komunikacie prasowym.
PARP wyjaśniła, że środki z konkursu będzie można przeznaczyć na modernizację lub budowę obiektów czy przestrzeni stanowiących element zintegrowanego produktu turystycznego oraz modernizację lub budowę infrastruktury ułatwiającej dostęp do ww. miejsc w tym: udogodnienia dla osób z niepełnosprawnościami, system oznakowania, zagospodarowanie terenu z poszanowaniem standardów ochrony zieleni, uporządkowanie wewnętrznych układów komunikacyjnych w bezpośrednim otoczeniu atrakcji turystycznych wraz z doprowadzeniem do dróg publicznych, działania z zakresu digitalizacji oferty szlaku i przystosowania do działania w warunkach kryzysu.
Konkurs dla HoReCa
PARP chce też wesprzeć przedsiębiorców z branży hotelarskiej, restauracyjnej oraz cateringowej. Specjalny konkurs ma pomóc wspierać odporność małych i średnich przedsiębiorstw, które są najbardziej podatne na kryzysy podobne do pandemii koronawirusa. Nowa inwestycja ma też pomóc w rozwoju przedsiębiorczości polskich firm z branży HoReCa.