Komisja Europejska dodała szarańczę wędrowną do listy żywności dopuszczonej do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej.

Decyzję podjęto w wyniku lobbingu holenderskiej firmy zajmującej się hodowlą szarańczy i innych owadów.

Jak podaje serwis euractiv.pl, warunkiem jest sprzedaż nowego pożywienia w postaci mrożonej, suszonej lub sproszkowanej. Jako przekąska lub składnik w produktach spożywczych.

Owad został dodany do unijnej listy po uzyskaniu zgody Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który uznał, że jest bezpieczny do spożycia przez ludzi.

Niebagatelną rolę w podjęciu decyzji odegrały także kwestie klimatyczne. Szarańcza jest bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, dzięki czemu – zdaniem unijnych urzędników – może służyć za „zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla”.

Na wpisanie na unijną listę nowej żywności, gdzie już znajdują się larwy chrząszcza mącznika młynarka, czeka 13 kolejnych owadów, w tym szarańcza świeża. Unijna strategia „od pola do stołu” zakłada wspieranie „zrównoważonej, nowej żywności”, a owady wymieniane są jako jedne z potencjalnych innowacji w konsumpcji – podaje euractiv.pl.