Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował raport, z którego wynika, że produkcja ekologiczna w Polsce się rozwija. Rośnie zarówno liczba producentów ekologicznych, jak i powierzchnia upraw ekologicznych.
Na koniec 2022 r. w Polsce funkcjonowało 22 882 producentów ekologicznych, podczas gdy rok wcześniej było ich 21 795. Jednocześnie, od 2024 r., czyli od wejścia Polski do Unii Europejskiej, liczba producentów ekologicznych w naszym kraju wzrosła przeszło sześciokrotnie. W 2022 r. najwięcej producentów ekologicznych było w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim i mazowieckim, zaś najmniejszą ich liczbę odnotowano w województwie śląskim i opolskim. 92,7 proc. producentów ekologicznych prowadziło gospodarstwa zajmujące się wyłącznie produkcją roślinną, a u 7,3 proc. utrzymywany był inwentarz ekologiczny.
Choć Polska, pod względem liczby ekologicznych producentów oraz powierzchni ekologicznych użytków rolnych, zajmuje już silną pozycję w unijnym sektorze rolnictwa ekologicznego, plasując się w pierwszej dziesiątce krajów, to jednak wciąż mamy przed sobą spory potencjał dalszego rozwoju tego sektora
– powiedział Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Przemysław Rzodkiewicz.
Wzrosła również liczba podmiotów prowadzących działalność w zakresie przygotowania: z 1174 podmiotów w 2021 r. do 1216 firm w 2022 r. Jeśli natomiast chodzi o areał ekologicznych użytków rolnych to w 2021 r. było to 549,4 tys. ha, a w 2022 r. już 554,6 tys. ha. Największa powierzchnia użytków rolnych w okresie konwersji i po zakończonym okresie konwersji była w województwach: warmińsko-mazurskim, zachodniopomorskim i podlaskim (łącznie ponad 50 proc.).