fbpx
czwartek, 25 kwietnia, 2024
Strona głównaBiznesHoReCa nie dociągnie do wiosny?

HoReCa nie dociągnie do wiosny?

Branża restauracyjna, hotelowa i cateringowa (HoReCa) przeżywa kolejny kryzys, który uderzył zanim nie skończyły się problemy wywołane pandemią koronawirusa.

W 2021 r. wartość rynku gastronomicznego w Polsce spadła o ponad 22 proc., czyli aż 28,5 mld zł. Z kolei Barometr Europejskiego Funduszu Leasingowego wykazał, że już ponad połowa badanych całego sektora HoReCa boryka się z pogorszeniem płynności finansowej i informuje o potrzebie dodatkowego zastrzyku gotówki na bieżącą działalność.

Sytuacja branży jest pogarszana przez inflację, lockdowny, zamrożenie gospodarki, podwyżki cen prądu i gazu. Dotyczy to nie tylko Polski, ale całego świata. Kryzys pogłębiają problemy ze znalezieniem pracowników.

– HoReCa najboleśniej odczuje ekonomiczne powikłania COVID-19. Dodając do tego galopującą inflację, wzrost cen energii, gazu, podatków oraz wynikającą z nich presję płacową wśród pracowników, to możemy być przekonani, że kolejne hotele, restauracje, kawiarnie, bary nie przetrwają tej zimy – powiedział prezes EFL Radosław Woźniak.

Zła sytuacja sprawia, że aktualnie branża nie planuje nowych inwestycji, a 5 proc. spodziewa się nawet ich obcięcia.

Źródło: PAP

Jarosław Wójtowicz
Jarosław Wójtowicz
Przygodę z dziennikarstwem zaczynał w 2003 roku jako akredytowany dziennikarz sportowy. Od 2009 roku współpracuje z różnymi portalami o tematyce gospodarczo-politycznej. Współtworzył portal dla mężczyzn Menstream.pl oraz pisał dla Oficyny Konserwatystów i Liberałów. Od 2021 roku związany z fpg24.pl. Prywatnie interesuje się sportem.

INNE Z TEJ KATEGORII

„Drapieżne koty” z Polski sprawdziły się na polu walki. Ukraińcy zwiększają zamówienia

Polskie wozy bojowe Oncilla, wyprodukowane przez firmę Mista ze Stalowej Woli, doskonale sprawdziły się na polu walki. Na froncie walczy już setka transporterów. Ukraińska armia zamówiła kolejną partię „drapieżnych kotów”.
2 MIN CZYTANIA

Polski drób niedługo znajdzie się na azjatyckich stołach

– Produkujemy rocznie trzy miliony ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE – zaznacza Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG). Według niego, wysoka jakość rodzimego drobiu predestynuje go do sprzedaży nawet na tak wymagających rynkach jak Japonia czy Hongkong.
4 MIN CZYTANIA

Rosnące koszty działalności największym problemem mikroprzedsiębiorstw i małych firm

Ogólnie rosnące koszty prowadzenia działalności gospodarczej otwierają ranking obecnych obaw mikroprzedsiębiorstw i małych firm. Nieznacznie mniej wskazań dotyczy problemu nierzetelnych kontrahentów
4 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Polskie firmy doceniają nowe technologie

Coraz więcej polskich przedsiębiorstw eksportowych korzysta lub ma zamiar korzystać z najnowocześniejszych technologii.
2 MIN CZYTANIA

Finanse czy zdrowie? Co martwi Polaków

Finanse i stan zdrowia to największe zmartwienia Polaków, choć optymizm odnośnie własnej sytuacji finansowej jest coraz większy.
2 MIN CZYTANIA

Będzie ZUS od wszystkich umów cywilnoprawnych?

Rząd prowadzi prace nad ozusowaniem wszystkich umów cywilnoprawnych oraz likwidacją tak zwanych zbiegów tytułów do ubezpieczeń społecznych.
2 MIN CZYTANIA