fbpx
piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaInnowacjeInformatyzacja na przykładzie Zakładu Mięsnego Poliwczak

Informatyzacja na przykładzie Zakładu Mięsnego Poliwczak

CFI Systemy Informatyczne podpisały kontrakt z Zakładem Mięsnym Poliwczak z Mysłowic na wdrożenie systemu VENDO.ERP®. System pomoże spółce we wszechstronny sposób zarządzać produkcją. Jest to kolejny krok do informatyzacji branży, która szybko nadrabia opóźnienia w stosunku do innych branż, w cyfryzacji swojej działalności.

Zakład Mięsny Poliwczak istnieje od 1990 roku i jest uznanym śląskim zakładem specjalizującym się w wyrobach wędliniarskich. Poliwczak – przetwarzając kilkaset ton mięsa miesięcznie – wykorzystuje tradycyjny rzemieślniczy kunszt produkcji, łącząc go z najnowszymi technologiami stosowanymi przy wyrobie wędlin. Firmie, do dalszego rozwoju, brakowało jednak czegoś, co odkryto po dokonaniu analiz rynku i weryfikacji różnych, proponowanych rozwiązań. Okazało się, że chodzi o brak systemów w optymalny sposób wspierających procesy produkcyjne.

– Wdrożenie systemu VENDO.ERP® jest kolejnym projektem, który realizujemy w branży spożywczej. Podpisana umowa umacnia nas w pozycji lidera, jeśli chodzi o wybór systemu ERP dla tego sektora – mówi Bartłomiej Lux, prokurent w CFI Systemy Informatyczne-VENDO.ERP. Jesteśmy „ekspertami w produkcji”, również w produkcji mięsnej. A po wdrożeniach, między innymi dla firmy Mączka Sp. z o.o. zajmującej się wytwarzaniem szerokiej gamy produktów warzywniczych czy Blue Ice Sp. z o.o. Mrożonki – producenta mrożonek i owoców, wdrożenie w Zakładzie Mięsnym Poliwczak będzie uzupełnieniem portfolio naszych realizacji w tym sektorze – dodaje Bartłomiej Lux.

Firma dostała wsparcie informatyczne

Systemy klasy ERP (do kompleksowego zarządzania przedsiębiorstwem) dostarczy zakładom firma CFI Systemy Informatyczne. Zanim jednak podpisano umowę na zakup i wdrożenie nowej informatyki, przygotowano analizę wdrożeniową, która określiła zakres projektu. Właściciele firmy Poliwczak musieli upewnić się, że VENDO.ERP® faktycznie obsłuży ich skomplikowany proces produkcyjny.
Projekt obejmuje ostatecznie dostawę i wdrożenie nowego systemu w zakresie zarządzania produkcją, planowaniem i harmonogramowaniem produkcji, raportowanie, rejestracji produkcji (MES) oraz sprzedaży, logistyki, spedycji i transportu, finansów i księgowości, kadr i płac, CRM, obiegu dokumentu, notyfikacji i portalu B2B.
Zakres wsparcia i możliwości systemu są więc bardzo szerokie.
Systemy pomogą przede wszystkim w usprawnieniu zarządzania głównymi procesami w zakładzie, przyjęciem surowca i rozbiorem mięsna.

Będą realne korzyści

Istotnym momentem wdrażania projektu jest integracja z tzw. wagami RADWAG na każdym etapie procesu produkcyjnego. Większość operacji magazynowo-produkcyjnych jest bowiem ściśle związana z operacjami ważenia surowców, półproduktów lub wyrobów na wagach przemysłowych w różnych fazach magazynowania i produkcji. Ponieważ waga w trakcie różnych procesów bardzo często ulega zmianie – nawet w sposób samoistny (np. przez odparowanie wody) bardzo ważne jest uchwycenie w poszczególnych fazach procesów faktycznej wagi towarów dla celów późniejszego raportowania i analiz.

Już dziś polski przemysł mięsny, szczególnie w obrębie produkcji, charakteryzuje się zaawansowanym poziomem informatyzacji procesów. Wiele zakładów posiada profesjonalne i szerokie wsparcie informatyczne. Systemy IT przynoszą oszczędności i inne wymierne korzyści, takie jak zmniejszenie liczby produktów wycofywanych z rynku w przypadku wykrycia nieprawidłowości, ograniczenie liczby reklamacji oraz łatwiejsze przejście audytu dającego przepustkę na nowe rynki.

Robert Azembski
Robert Azembski
Dziennikarz z ponad 30-letnim doświadczeniem; pracował m.in. w „Rzeczpospolitej”, „Wprost” , „Gazecie Bankowej” oraz wielu innych tytułach prasowych i internetowych traktujących o gospodarce, finansach i ekonomii. Chociaż specjalizuje się w finansach, w tym w bankowości, ubezpieczeniach i rynku inwestycyjnym, nieobce są mu problemy przedsiębiorców, przede wszystkim z sektora MŚP. Na łamach magazynu „Forum Polskiej Gospodarki” oraz serwisu FPG24.PL najwięcej miejsca poświęca szeroko pojętej tematyce przedsiębiorczości. W swoich analizach, raportach i recenzjach odnosi się też do zagadnień szerszych – ekonomicznych i gospodarczych uwarunkowań działalności firm.

INNE Z TEJ KATEGORII

Najsilniejsze armie na świecie stawiają na sztuczną inteligencję

USA i Chiny rywalizują w kwestii wykorzystania sztucznej inteligencji (SI) w wojsku. Pentagon przygotował już kilka projektów, a jednym z nich ma być samolot myśliwski całkowicie sterowany przez SI.
3 MIN CZYTANIA

Sygnalizacja świetlna oparta na sztucznej inteligencji nie działa. Co poszło nie tak?

W mieście Hamm w Nadrenii Północnej-Westfalii sztuczna inteligencja (SI) miała pomagać w regulacji ruchu drogowego. W tym celu na jednym z tamtejszych przejść dla pieszych zamontowano sygnalizację świetlną opartą na sztucznej inteligencji. Kierowcy jednak skarżą się, że stale wyświetlane jest dla nich światło czerwone. Co poszło nie tak z tym flagowym projektem?
5 MIN CZYTANIA

Przed nami Nowa Era?

Są wynalazki i przełomy, które zmieniają oblicze cywilizacji. Takim było wynalezienia koła, druku czy maszyny parowej. Dziś mówimy o przełomie związanym ze sztuczną inteligencją. Pytanie, jak bardzo zmieni ona nasz świat? Niektórzy mówią o Nowej Erze Sztucznej Inteligencji, która nastąpi – a w zasadzie już następuje – po Erze Wiary i Erze Rozumu.
5 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Jak ożywić martwy parkiet nad Wisłą?

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie nie służy tak naprawdę ani inwestycjom indywidulanym, ani małym i średniej wielkości firmom. Tym pierwszym w założeniu miała dawać okazje do zysków, dla tych drugich zaś być miejscem pozyskiwania kapitału na rozwój. Tymczasem uciekają z niej zarówni mali, jak duzi.
4 MIN CZYTANIA

Jesteś „pod wpływem”? Nie ruszysz autem

Amerykańska Krajowa Administracja ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego (NHTSA) chce wykonać zalecenie Kongresu, by wszystkie nowe auta miały zainstalowaną technologię uniemożliwiającą prowadzenie pod wpływem alkoholu.
< 1 MIN CZYTANIA

Obojętnie, co zrobimy, klimat i tak będzie się zmieniał

Nawet zupełne zaprzestanie emisji CO2 pochodzącego z przemysłu nie wpłynie na zatrzymanie zmian klimatu na Ziemi – przekonuje w zamieszczonym we „Wprost” artykule pt. „Klimat a Człowiek” prof. dr hab. inż. Piotr Wolański, przewodniczący Komitetu Badań Kosmicznych i Satelitarnych PAN.
4 MIN CZYTANIA