fbpx
czwartek, 25 kwietnia, 2024
Strona głównaBiznesJaskółka zmian w podejściu do spółdzielczości?

Jaskółka zmian w podejściu do spółdzielczości?

Rozszerzenie tak zwanej tarczy gazowej o piekarnie Społem i Samopomocy Chłopskiej należy oceniać jako dobre posunięcie polityków. Nie ma bowiem absolutnie żadnego powodu, by polska spółdzielczość piekarnicza i cukiernicza była dyskryminowana. Odwrotnie – należy ją wspierać. Podobnie jak i nasze spółdzielnie mleczarskie – tu bardzo przydałby się jeszcze jeden krok naprzód...

Prośby spółdzielców zostały wysłuchane: od kwietnia br. z maksymalnej stawki za gaz 200,17 zł/MWh będą mogły korzystać również spółdzielnie spożywcze. Wsparcie ich było absolutną koniecznością. Niemające korporacyjnego zaplecza finansowego małe podmioty polskie, słynące z wyrobów doskonałej jakości, stanęły bowiem na krawędzi bankructwa.

Pomocą publiczną, udzielaną w obliczu nagromadzenia się kryzysowych czynników, zostały objęte firmy sektora MŚP zajmujące się przede wszystkim produkcją pieczywa oraz świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek.

Szerokie wsparcie

Wsparcia udzielono także przedsiębiorcom, którzy nie zajmują się wyłącznie wypiekaniem pieczywa, ale których przychody z tego tytułu sięgają co najmniej 50 procent.

– Rozkładamy parasol ochronny nad większą liczbą podmiotów – od 1 kwietnia z maksymalnej stawki za gaz 200,17 zł/MWh oprócz piekarni i ciastkarni, będą mogły korzystać też spółdzielnie spożywcze. Dzięki temu jeszcze więcej firm będzie chronionych przed wysokimi kosztami prowadzenia działalności – wyjaśnił PAP Waldemar Buda, minister rozwoju i technologii.

Wprowadzone do stosownej ustawy rozwiązania wydają się uwzględniać specyfikę działalności spółdzielni piekarskich i cukierniczych.

– Spółdzielczość spożywcza to jedna z najstarszych branż spółdzielczych w Polsce, a w sklepach tego rodzaju wielu Polaków codziennie robi zakupy – zauważył minister. Maksymalna cena gazu będzie obowiązywać do końca tego roku – podkreślił w komunikacie PAP Waldemar Buda.

Problem z dużą polską mleczarnią

Niestety biznes spółdzielczy polegający na wypiekaniu pieczywa czy wyrobie ciastek nie jest jedynym, który popadł w kłopoty. Droga energia oraz wysoka inflacja dają się we znaki także mleczarstwu. Na skraju bankructwa znalazła się mająca 85 lat Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska (OSM) Czarnków, znana z takich m.in. wyrobów jak mleczne desery Czaruś czy Zuzia oraz serki homogenizowane i serki wiejskie. Firma zatrudnia blisko dwustu pracowników i jest jedną z najstarszych mleczarni w Polsce. Bardziej już cen podnieść nie może, a przy obecnych kosztach energii jest w stanie funkcjonować jeszcze maksymalnie przez cztery miesiące.

Czy rząd dostrzeże i w tym obszarze problemy i wyciągnie pomocną rękę? Warto przy tej okazji zauważyć, że przydałaby się solidna debata o obecnym stanie oraz perspektywach spółdzielczości w Polsce.

 

Robert Azembski
Robert Azembski
Dziennikarz z ponad 30-letnim doświadczeniem; pracował m.in. w „Rzeczpospolitej”, „Wprost” , „Gazecie Bankowej” oraz wielu innych tytułach prasowych i internetowych traktujących o gospodarce, finansach i ekonomii. Chociaż specjalizuje się w finansach, w tym w bankowości, ubezpieczeniach i rynku inwestycyjnym, nieobce są mu problemy przedsiębiorców, przede wszystkim z sektora MŚP. Na łamach magazynu „Forum Polskiej Gospodarki” oraz serwisu FPG24.PL najwięcej miejsca poświęca szeroko pojętej tematyce przedsiębiorczości. W swoich analizach, raportach i recenzjach odnosi się też do zagadnień szerszych – ekonomicznych i gospodarczych uwarunkowań działalności firm.

INNE Z TEJ KATEGORII

„Drapieżne koty” z Polski sprawdziły się na polu walki. Ukraińcy zwiększają zamówienia

Polskie wozy bojowe Oncilla, wyprodukowane przez firmę Mista ze Stalowej Woli, doskonale sprawdziły się na polu walki. Na froncie walczy już setka transporterów. Ukraińska armia zamówiła kolejną partię „drapieżnych kotów”.
2 MIN CZYTANIA

Polski drób niedługo znajdzie się na azjatyckich stołach

– Produkujemy rocznie trzy miliony ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE – zaznacza Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG). Według niego, wysoka jakość rodzimego drobiu predestynuje go do sprzedaży nawet na tak wymagających rynkach jak Japonia czy Hongkong.
4 MIN CZYTANIA

Rosnące koszty działalności największym problemem mikroprzedsiębiorstw i małych firm

Ogólnie rosnące koszty prowadzenia działalności gospodarczej otwierają ranking obecnych obaw mikroprzedsiębiorstw i małych firm. Nieznacznie mniej wskazań dotyczy problemu nierzetelnych kontrahentów
4 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Jak ożywić martwy parkiet nad Wisłą?

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie nie służy tak naprawdę ani inwestycjom indywidulanym, ani małym i średniej wielkości firmom. Tym pierwszym w założeniu miała dawać okazje do zysków, dla tych drugich zaś być miejscem pozyskiwania kapitału na rozwój. Tymczasem uciekają z niej zarówni mali, jak duzi.
4 MIN CZYTANIA

Jesteś „pod wpływem”? Nie ruszysz autem

Amerykańska Krajowa Administracja ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego (NHTSA) chce wykonać zalecenie Kongresu, by wszystkie nowe auta miały zainstalowaną technologię uniemożliwiającą prowadzenie pod wpływem alkoholu.
< 1 MIN CZYTANIA

Obojętnie, co zrobimy, klimat i tak będzie się zmieniał

Nawet zupełne zaprzestanie emisji CO2 pochodzącego z przemysłu nie wpłynie na zatrzymanie zmian klimatu na Ziemi – przekonuje w zamieszczonym we „Wprost” artykule pt. „Klimat a Człowiek” prof. dr hab. inż. Piotr Wolański, przewodniczący Komitetu Badań Kosmicznych i Satelitarnych PAN.
4 MIN CZYTANIA