fbpx
środa, 22 stycznia, 2025
Strona głównaInnowacjeKoronakryzys przyspiesza rewolucję technologiczną w agrobiznesie

Koronakryzys przyspiesza rewolucję technologiczną w agrobiznesie

Debata o cyfryzacji firm jest kluczowa dla strategicznego myślenia o przyszłości polskiej gospodarki. Nie tylko największe, ale i średniej wielkości firmy inwestują w innowacyjne rozwiązania technologiczne pozwalające skutecznie konkurować na polskim i zagranicznych rynkach. Jak najbardziej dotyczy to także branży spożywczej.

Na 14 mld zł w najbliższych latach szacowane są potrzeby inwestycyjne w sektorze food & beverage, czyli mówiąc prościej: w przemyśle spożywczym – czytamy w raporcie Digi Index, przygotowanym po raz pierwszy przez ekspertów Siemens Financial Services. Te inwestycje są niezbędne, konstatują autorzy raportu. Chcąc utrzymać swoją pozycję konkurencyjną i móc dalej się rozwijać, firmy będą je stopniowo realizować.

Dalsza automatyzacja produkcji

Dzieje się. Dzieje się dobrze, bo rozwój następuje we właściwym kierunku. W tym roku już co trzecia firma z branży spożywczej wprowadziła nowoczesne rozwiązania w zakresie automatyzacji produkcji. 26 proc. przedsiębiorstw zainwestowało w nowe urządzenia i maszyny, a jedna czwarta firm „pochyliła” się nad regeneracją starych.

Porównując z latami poprzednimi, można mówić o stałym trendzie modernizacji produkcji w gospodarstwach produkujących dla przemysłu spożywczego. Automatyzacja i cyfryzacja przyczyniają się do obniżki kosztów oraz do lepszego zarządzania czasem pracowników.

Już w 81 proc. agrofirm pracują najnowocześniejsze urządzenia chłodnicze i systemy ważenia, co poprawia jakość produktów. Wiele przedsiębiorstw ma najnowsze maszyny pakujące. Połowa dysponuje własnymi liniami do transportu, 20 proc. ma mieszarki a 12 proc. piece.

Narzędzia cyfryzacji

– Maszyny dedykowane dla sektora spożywczego stają się coraz bardziej cyfrowe. Rodzime przedsiębiorstwa powinny inwestować w urządzenia, które można łatwo integrować z tymi już istniejącymi oraz wyposażone w inteligentne czujniki, tak aby zapewnić elastyczną adaptację produkcji. Ważne jest także wykorzystanie internetu rzeczy (IoT), aby dodatkowo wspierać efektywność procesów – uważa Anita Grygorowicz., szefowa Zespołu Vendorskiego w Siemens Financial Services w Polsce.

Wskaźnik Digi Index Siemensa bada poziom cyfryzacji firm branży spożywczej. Przedsiębiorstwa tego sektora osiągnęły w tym roku wartość tego wskaźnika na przyzwoitym poziomie 1,7.
Co ważne, pomimo pandemii 17 proc. firm przebadanych na potrzeby raportu Digi Index zamierza w perspektywie najbliższego roku zwiększyć u siebie nakłady finansowe na cyfryzację.

Nowoczesny agroprodukt

Branża spożywcza wprowadza innowacyjne rozwiązania bazujące na nowoczesnych, cyfrowych technologiach wytwarzania. Firmom zaczyna zależeć nie tylko na wypuszczaniu na rynek produktów najwyższej jakości, ale także na produkowaniu w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju. Zarówno odbiorcy, jak i konsumenci coraz częściej zwracają uwagę także na to, w jaki sposób dany produkt powstał. Producentom zależy na wytwarzaniu w oparciu o zdrowe, naturalne składniki, pozbawione szkodliwej chemii oraz na stosowaniu praktycznych a zarazem ekologicznych opakowań.

W tym zakresie najbardziej innowacyjne firmy, mające dobre pomysły dające się później wdrożyć na rynku, mogą liczyć na wsparcie finansowe Augere Health Food Fund. Jest to fundusz działający od 2017 roku, w ramach programu BRIdge Alfa, realizowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Finansuje on zarówno start-upy, spin-offy, jak i przedsiębiorstwa o ugruntowanej już pozycji na rynku. Jakie projekty konkretnie go interesują? Czym może pochwalić się w swoim inwestycyjnym portfolio?

Innowacje technologiczne firm

„Wyhodowana” dzięki wparciu finansowemu Augere Health Food Fund polska – ale już też międzynarodowa – firma Biotrem, zasłynęła w zeszłym roku serią upcyklingowych naczyń i sztućców z otrąb. Upcykling jest to taki sposób przetwarzania wtórnego odpadów, w wyniku którego powstają wartościowe surowce. Ten efektywny ekonomicznie proces pozwala zmniejszyć zarówno ilość odpadów, jak i ilość materiałów wykorzystywanych w produkcji.
Biotrem oferuje w pełni funkcjonalną i nowoczesną technologię produkcji całkowicie biodegradowalnych i funkcjonalnych opakowań jednorazowych. Znajdują one zastosowanie nie tylko w branży restauracyjnej, hotelarskiej i eventowej, ale także (od tego roku) w procesie magazynowania i transportu żywności.

Inna polska spółka z portfolio funduszu, Rambox z Wrocławia, opracowała wręcz rewolucyjne urządzenie pomiarowe, którym rolnicy mogą badać zawartość pestycydów w warzywach i owocach jeszcze na polu, przed zbiorami. Dzięki niewielkim rozmiarom urządzenia można je wszędzie zabrać i samemu robić pomiary. Zwiększa to efektywność produkcji rolnej, przy zachowaniu rygorystycznych norm jakości, ograniczając już na wstępie cyklu produkcyjnego potencjalne straty.

Zarówno badania prowadzone w skali makro, jak i konkretne działania firm udowadniają, że transformacja cyfrowa i rewolucja rozwojowa najbardziej innowacyjnych przedsiębiorstw rolnych staje się faktem.

 

Robert Azembski
Robert Azembski
Dziennikarz z ponad 30-letnim doświadczeniem; pracował m.in. w „Rzeczpospolitej”, „Wprost” , „Gazecie Bankowej” oraz wielu innych tytułach prasowych i internetowych traktujących o gospodarce, finansach i ekonomii. Chociaż specjalizuje się w finansach, w tym w bankowości, ubezpieczeniach i rynku inwestycyjnym, nieobce są mu problemy przedsiębiorców, przede wszystkim z sektora MŚP. Na łamach magazynu „Forum Polskiej Gospodarki” oraz serwisu FPG24.PL najwięcej miejsca poświęca szeroko pojętej tematyce przedsiębiorczości. W swoich analizach, raportach i recenzjach odnosi się też do zagadnień szerszych – ekonomicznych i gospodarczych uwarunkowań działalności firm.

INNE Z TEJ KATEGORII

Najsilniejsze armie na świecie stawiają na sztuczną inteligencję

USA i Chiny rywalizują w kwestii wykorzystania sztucznej inteligencji (SI) w wojsku. Pentagon przygotował już kilka projektów, a jednym z nich ma być samolot myśliwski całkowicie sterowany przez SI.
3 MIN CZYTANIA

Sygnalizacja świetlna oparta na sztucznej inteligencji nie działa. Co poszło nie tak?

W mieście Hamm w Nadrenii Północnej-Westfalii sztuczna inteligencja (SI) miała pomagać w regulacji ruchu drogowego. W tym celu na jednym z tamtejszych przejść dla pieszych zamontowano sygnalizację świetlną opartą na sztucznej inteligencji. Kierowcy jednak skarżą się, że stale wyświetlane jest dla nich światło czerwone. Co poszło nie tak z tym flagowym projektem?
5 MIN CZYTANIA

Przed nami Nowa Era?

Są wynalazki i przełomy, które zmieniają oblicze cywilizacji. Takim było wynalezienia koła, druku czy maszyny parowej. Dziś mówimy o przełomie związanym ze sztuczną inteligencją. Pytanie, jak bardzo zmieni ona nasz świat? Niektórzy mówią o Nowej Erze Sztucznej Inteligencji, która nastąpi – a w zasadzie już następuje – po Erze Wiary i Erze Rozumu.
5 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Jak ożywić martwy parkiet nad Wisłą?

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie nie służy tak naprawdę ani inwestycjom indywidulanym, ani małym i średniej wielkości firmom. Tym pierwszym w założeniu miała dawać okazje do zysków, dla tych drugich zaś być miejscem pozyskiwania kapitału na rozwój. Tymczasem uciekają z niej zarówni mali, jak duzi.
4 MIN CZYTANIA

Jesteś „pod wpływem”? Nie ruszysz autem

Amerykańska Krajowa Administracja ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego (NHTSA) chce wykonać zalecenie Kongresu, by wszystkie nowe auta miały zainstalowaną technologię uniemożliwiającą prowadzenie pod wpływem alkoholu.
< 1 MIN CZYTANIA

Obojętnie, co zrobimy, klimat i tak będzie się zmieniał

Nawet zupełne zaprzestanie emisji CO2 pochodzącego z przemysłu nie wpłynie na zatrzymanie zmian klimatu na Ziemi – przekonuje w zamieszczonym we „Wprost” artykule pt. „Klimat a Człowiek” prof. dr hab. inż. Piotr Wolański, przewodniczący Komitetu Badań Kosmicznych i Satelitarnych PAN.
4 MIN CZYTANIA