Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa poinformowała, że 30 sierpnia rozpocznie się przyjmowanie wniosków o przyznanie młodym rolnikom premii w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027. To kolejny taki program.
ARiMR poinformowała, że tym razem wzrosła maksymalna kwota dofinansowania, o jakie będą mogli starać się młodzi rolnicy. Teraz będzie to nawet 200 tys. złotych. Co istotne, pomoc będzie miała charakter ryczałtu, a wypłata środków będzie realizowana w dwóch ratach. ARiMR zaznaczyła, że podobne wsparcie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 cieszyło się sporym zainteresowaniem.
Pomoc dla młodych rolników, czyli dla kogo?
Zgodnie z planem o pomoc będą mogły się starać pełnoletnie osoby fizyczne, które w dniu złożenia wniosku nie ukończyły 41. roku życia. Poza tym takie osoby nie rozpoczęły jeszcze prowadzenia działalności rolniczej albo rozpoczęły ją nie wcześniej niż w okresie 24 miesięcy przed dniem złożenia wniosku.
Inny wymóg dotyczy posiadania numeru identyfikacyjnego, który został im nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności. Starający się o omawiane wsparcie muszą też posiadać odpowiednie kwalifikacje zawodowe lub umiejętności przydatne do prowadzenia działalności rolniczej w gospodarstwie jako kierujący albo zobowiążą się do ich uzupełnienia oraz złożą biznesplan, do którego realizacji się zobowiążą.
Na co rolnicy mogą przeznaczyć pomoc?
ARiMR wyliczył cele, na jakie mogą zostać przeznaczone fundusze otrzymane w ramach otrzymanego wsparcia. Mowa tutaj na przykład o zakupie nieruchomości rolnych lub stada podstawowego zwierząt gospodarskich. Młodzi rolnicy będą mogli też ze wsparcia kupić oprogramowanie komputerowe, nowe maszyny, urządzenia, wyposażenie, sprzęt i pojazdy służące do prowadzenia działalności rolnej.
Poza tym pomoc może być przeznaczona na inwestycje budowlane związane z budynkami lub budowlami wykorzystywanymi do wytwarzania nieprzetworzonych produktów rolnych lub przygotowania ich do sprzedaży.
Źródło: ARiMR