Pandemia podnosi ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej, ale nie we wszystkich branżach – wynika z analiz Polskiego Insytytu Ekonomicznego.

Pexels.com

Wzrost ryzyka działalności gospodarczej w 2021 r. odczuło 41 proc. przepytanych przedsiębiorców, podczas gdy przed pandemią ryzyko wzrosło dla 38 proc. firm. W 2021 r. wzrost ryzyka działalnosci gospodarczej wskazywały głównie firmy z obszaru usług administrowania i  działalności wspierającej (56  proc.), przedsiębiorstw działających w  obsłudze rynku nieruchomości (53  proc.), firm z branży przetwórstwa przemysłowego (52  proc.) oraz gastronomicznej i zakwaterowania (50 proc.). PIE wyjaśnia, że głównymi powodami wzrostu ryzyka w tych gałęziach gospodarki są problemy z łańcuchami dostaw i wynikające z tego braki surowcowe oraz materiałowe. Swoje znaczenie ma też niedobór wykwalifikowanych pracowników. Branża gastronomiczna i zakwaterowania odczuła wzrost ryzyka m.in. przez konieczność wdrożenia rygoru sanitarnego.

Z badania PIE dowiadujemy się, że mimo pandemii istnieją też branże, które odczuły spadek ryzyka działalności w porównaniu do 2020 r. Mowa tutaj o firmach z sekcji transport i gospodarka magazynowa (30 proc.), pozostałych usług (21 proc.) oraz sektora budowlanego (21 proc.). To skutek lepszego dopasowania do nowej rzeczywistości, np. przez wdrożenie pracy zdalnej lub pojawienie się nowych kanałów sprzedaży (e-handel).

Poczucie wzrostu ryzyka działalności gospodarczej jest większe wśród małych firm niż u tych największych.

Źródło: Tygodnik Gospodarczy Polskiego Instytutu Ekonomicznego

Poprzedni artykułIle zarabiają prezesi największych amerykańskich firm?
Następny artykułNaukowcy i prawnicy o problemach MŚP w koronakryzysie