fbpx
czwartek, 25 kwietnia, 2024
Strona głównaBiznesPolacy rezygnują z restauracji

Polacy rezygnują z restauracji

Restauracje w Polsce notują coraz mniejszy ruch – alarmuje „Rzeczpospolita”.

Publikowane przez „Rzeczpospolitą” dane Proxi.cloud mówią, że Polacy rezygnują nawet z wyjść do bardzo popularnych restauracji z tzw. fast foodem. Wzrost, i to niewielki, odnotowała tylko jedna sieć.

Proxi.cloud przeanalizował ruch w ponad tysiącu największych lokali z fast foodem od kwietnia do października 2022 r. i tacy giganci, jak McDonald’s, Burger King czy KFC odnotowali od 2,6 proc. do nawet 21 proc. mniej klientów niż wcześniej. Na plusie był tylko Subway, gdzie ruch był większy o 1,5 proc. Analitycy Proxi.cloud zaznaczyli, że mniejszy ruch nie musi oznaczać mniejszych obrotów, bo niektórzy klienci zamiast odwiedzać ulubione lokale, zamawia z nich jedzenie na dowóz.

– Spadki w tym segmencie mogą być związane ze zmniejszonym ruchem w galeriach handlowych. Ponadto widoczna jest zmiana nawyków konsumenckich – powiedział „Rzeczpospolitej” Jakub Pijanowski z firmy technologicznej Proxi.cloud.

Odporne na kryzys są natomiast pizzerie, które już od czasu pandemii radzą sobie dobrze i nie notują spadków.

„Rz” wskazuje, że tylko w 2021 r. wartość rynku gastronomicznego w Polsce zmniejszyła się o ponad 22 proc. w porównaniu do 2019 r. i spadła do 28,5 mld zł. Liczba lokali skurczyła się natomiast o niemal 10 tys. – do 63 tys. restauracji.

Rzeczpospolita

Jarosław Wójtowicz
Jarosław Wójtowicz
Przygodę z dziennikarstwem zaczynał w 2003 roku jako akredytowany dziennikarz sportowy. Od 2009 roku współpracuje z różnymi portalami o tematyce gospodarczo-politycznej. Współtworzył portal dla mężczyzn Menstream.pl oraz pisał dla Oficyny Konserwatystów i Liberałów. Od 2021 roku związany z fpg24.pl. Prywatnie interesuje się sportem.

INNE Z TEJ KATEGORII

„Drapieżne koty” z Polski sprawdziły się na polu walki. Ukraińcy zwiększają zamówienia

Polskie wozy bojowe Oncilla, wyprodukowane przez firmę Mista ze Stalowej Woli, doskonale sprawdziły się na polu walki. Na froncie walczy już setka transporterów. Ukraińska armia zamówiła kolejną partię „drapieżnych kotów”.
2 MIN CZYTANIA

Polski drób niedługo znajdzie się na azjatyckich stołach

– Produkujemy rocznie trzy miliony ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE – zaznacza Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG). Według niego, wysoka jakość rodzimego drobiu predestynuje go do sprzedaży nawet na tak wymagających rynkach jak Japonia czy Hongkong.
4 MIN CZYTANIA

Rosnące koszty działalności największym problemem mikroprzedsiębiorstw i małych firm

Ogólnie rosnące koszty prowadzenia działalności gospodarczej otwierają ranking obecnych obaw mikroprzedsiębiorstw i małych firm. Nieznacznie mniej wskazań dotyczy problemu nierzetelnych kontrahentów
4 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Polskie firmy doceniają nowe technologie

Coraz więcej polskich przedsiębiorstw eksportowych korzysta lub ma zamiar korzystać z najnowocześniejszych technologii.
2 MIN CZYTANIA

Finanse czy zdrowie? Co martwi Polaków

Finanse i stan zdrowia to największe zmartwienia Polaków, choć optymizm odnośnie własnej sytuacji finansowej jest coraz większy.
2 MIN CZYTANIA

Będzie ZUS od wszystkich umów cywilnoprawnych?

Rząd prowadzi prace nad ozusowaniem wszystkich umów cywilnoprawnych oraz likwidacją tak zwanych zbiegów tytułów do ubezpieczeń społecznych.
2 MIN CZYTANIA