Główny Inspektorat Weterynarii 18 sierpnia otrzymał informację o dopuszczeniu Polski do eksportu mięsa i podrobów wołowych na rynek Tajlandii. GIW sprecyzował, że zezwolenie zostało przyznane w wyniku audytu przeprowadzonego przez inspektorów tajlandzkich w 2022 r. Zgodnie z planem zgoda na eksport mięsa wołowego na rynek tajlandzki będzie obowiązywała trzy lata, poczynając od sierpnia tego roku.
Jednocześnie wysyłka wspomnianych towarów będzie możliwa po uzgodnieniu ze stroną tajlandzką wzoru świadectwa weterynaryjnego. Obecnie dokument jest opracowywany w Głównym Inspektoracie Weterynarii na podstawie wymagań przekazanych przez służbę właściwą Tajlandii
– podkreślono w komunikacie prasowym.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uzupełniając informację Głównego Inspektoratu Weterynarii dodało, że zezwolenie na eksport mięsa wołowego do Tajlandii otrzymało łącznie jedenaście zakładów produkcyjnych z Polski.
Mięso jedzie do Azji
Decyzja władz Tajlandii o dopuszczeniu polskiej wołowiny na tamtejszy rynek to kolejna dobra informacja dla producentów mięsa z naszego kraju. Kilka dni temu podobne zezwolenie od władz Filipin otrzymali producenci drobiu znad Wisły, którzy dzięki temu będą mogli wejść na olbrzymi rynek, gdzie drób jest podstawowym składnikiem diety.
Źródło: GIW