fbpx
środa, 4 grudnia, 2024
Strona głównaBiznesPolski drób niedługo znajdzie się na azjatyckich stołach

Polski drób niedługo znajdzie się na azjatyckich stołach

– Produkujemy rocznie trzy miliony ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE – zaznacza Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG). Według niego, wysoka jakość rodzimego drobiu predestynuje go do sprzedaży nawet na tak wymagających rynkach jak Japonia czy Hongkong.

Importerzy drobiu z Japonii i Hongkongu gościli w Polsce w ramach kampanii promocyjnej „Drób z europejskim paszportem”. Pobyt miał na celu przybliżyć dalekowschodnim przedsiębiorcom polskie drobiarstwo, pokazać innowacyjność branży oraz dbałość o wysoką jakość i standardy produkcji.

Wizytę referencyjną importerów drobiu z Japonii i Hongkongu zwieńczyło seminarium pt. „Azja Południowo-Wschodnia — możliwości rozwoju i współpracy eksportowej” zorganizowane przez KRD-IG dla europejskich producentów drobiu. Spotkanie, które odbyło się w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, miało na celu przekazanie producentom drobiu praktycznej wiedzy o rynkach japońskim i hongkońskim.

– Rozwój branży drobiarskiej od czasu wejścia Polski do UE sprawił, że weszliśmy do grona uznanych i nowoczesnych producentów. Polska żywność spełnia bardzo wysokie standardy jakości, a także jest atrakcyjna cenowo – mówiła Magdalena Żelazna z Departamentu Współpracy Międzynarodowej resortu rolnictwa. Przypomniała, że produkcja i eksport mięsa to polska specjalność. W 2023 r. wartość eksportu mięsa drobiowego z polskich firm wyniosła 4,1 mld euro.

Kampanię promocyjną „Drób z europejskim paszportem” prowadzi KRD-IG, która skupia ponad 100 największych polskich firm produkcyjnych, działających w łańcuchu „od pola do stołu”, reprezentując 90 proc. eksporterów.

– Produkujemy roczne trzy mln ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE. Kolejni na podium Niemcy i Francja wytwarzają po około 1,7 mln ton – informował Dariusz Goszczyński, prezes zarządu KRD-IG.

Kampania „Drób z europejskim paszportem” ma na celu zwiększenie znajomości europejskich produktów drobiowych. – UE jest znana na świecie z wysokiej jakości produktów. Mamy i wykonujemy przepisy nie tylko dotyczące jakości żywności, ale i dobrostanu zwierząt – przekonywał Dariusz Goszczyński.

Istotną korzyścią dla europejskich producentów drobiu uczestniczących w seminarium z japońskimi i hongkońskimi importerami były prezentacje przedstawicieli Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu oraz Głównego Lekarza Weterynarii. Eksperci pokazali na jakie wsparcie mogą liczyć przedsiębiorcy.

– Analizujemy potencjał eksportowy firmy i pomagamy w nakreśleniu kierunku ekspansji. Tworzymy pakiety informacyjne o rynku, jego wartości, organizujemy spotkania B2B i wyszukujemy partnerów biznesowych – wyliczał Patryk Szczotka, przedstawiciel PAIH.

Lek. wet. Paweł Meyer, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii do spraw Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz, Farmacji i Utylizacji, przedstawił wymogi weterynaryjne i sanitarne w eksporcie polskiego mięsa do Japonii oraz Hongkongu. Zapowiedział, że niedługo zniesiony zostanie zakaz sprowadzania mięsa z Polski i krajów UE ze względu na grypę ptaków.

– Główny Lekarz Weterynarii złożył do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH) deklarację o odzyskaniu statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu z dniem 5 kwietnia 2024 roku – przyznał Paweł Meyer.

Złożenie deklaracji wynika z zakończenia procedur likwidacji ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu stwierdzonych na terytorium RP w okresie od 7 grudnia 2023 r. do 2 marca 2024 r. Zgodnie z art. 10.4.6 Kodeksu Zdrowia Zwierząt Lądowych WOAH, odzyskanie statusu wolnego może nastąpić po upływie 28 dni od wdrożenia działań w ramach stamping-out policy, pod warunkiem zakończenia czynności i zapewnienia nadzoru. Polskie służby weterynaryjne wdrożyły wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu, w tym uśmiercanie ptaków, unieszkodliwianie zwłok padłych i zabitych paków, oczyszczanie i dezynfekcję. Wokół ognisk choroby zostały ustanowione obszary objęte ograniczeniami, na których obowiązywały restrykcje. Polska, jako państwo członkowskie Unii Europejskiej realizuje program nadzoru grypy ptaków w gospodarstwach utrzymujących drób oraz u dzikich ptaków.

– Obecnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie obowiązują ograniczenia w przemieszczaniu drobiu, mięsa i produktów drobiowych wynikające z procedur zwalczania grypy ptaków u drobiu – podkreślił lek. wet. Paweł Meyer.

Wśród prelegentów na seminarium byli także przedsiębiorcy mający doświadczenie i aktywnie działający na rynkach japońskim i hongkońskim, którzy przybliżyli specyfikę prowadzenia tam działalności oraz wskazali bariery i szanse rozwoju współpracy z azjatyckimi partnerami.

– Japoński kontrahent długo podejmuje decyzje, wymaga wysokiej jakości produktów i obsługi – mówił Michał Taberski, właściciel polskiej masarni działający na japońskim rynku. – Dla Europejczyków ciekawe jest, że opakowania produktów są niewielkie, nie ma 500 gramowych, i że każda reklamacja musi być rozpatrzona na korzyść klientów – dodał.

Maciej Łojek, który przybliżył specyfikę runku hongkońskiego, przypomniał, że z powodu uprzemysłowienia w regionie nie ma miejsca na uprawy i hodowlę, więc dominuje import towarów.

– Kuchnia chińska szeroko wykorzystuje kurczaki, kaczki i indyki, to potencjał do rozwoju. Hongkong to strategiczna lokalizacja do rozpoczęcia handlowej przygody ze Wschodem – podsumował Maciej Łojek.

Źródło: PAP MediaRoom

INNE Z TEJ KATEGORII

Strefa komfortu, czyli śmiertelna pułapka dla przedsiębiorcy [WYWIAD]

„Ceną wolności jest wieczna czujność” – ten cytat pasuje idealnie do naszych czasów, które – jak dla mnie – są bardziej niż przerażające. Mimo faktu, że z pewnością nie należę do osób strachliwych – mówi nam Krzysztof Oppenheim. Z naszym ekspertem finansowym, wieloletnim przedsiębiorcą znanym Czytelnikom naszego portalu autorem cyklu „Poradnik Oppenheima” rozmawiamy o śmiertlenej pułapce, jaką nie tylko dla ludzi biznesu jest pozostawanie w „strefie komfortu”.
10 MIN CZYTANIA

Branża noclegowa liczy długi i wypatruje gości

Rusza sezon dla turystycznych obiektów noclegowych. Bez wątpienia przedsiębiorcy oferujący zakwaterowanie liczą, że w nadchodzących miesiącach utrzyma się tendencja z zeszłego roku, gdy liczba turystów, którym udzielono noclegów wzrosła o blisko 6 proc.
5 MIN CZYTANIA

„Drapieżne koty” z Polski sprawdziły się na polu walki. Ukraińcy zwiększają zamówienia

Polskie wozy bojowe Oncilla, wyprodukowane przez firmę Mista ze Stalowej Woli, doskonale sprawdziły się na polu walki. Na froncie walczy już setka transporterów. Ukraińska armia zamówiła kolejną partię „drapieżnych kotów”.
2 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Fundacja rodzinna – obrót majątkiem z podatkiem czy bez?

W przypadku gdy fundacja rodzinna nabędzie nieruchomość lub inne mienie, a następnie je odsprzeda, narazi się na konieczność zapłaty 25-procentowego podatku dochodowego. Wbrew stanowisku fiskusa nie będzie jednak podlegać opodatkowaniu, jeśli nabyty majątek wniesie aportem do spółki.
3 MIN CZYTANIA

Coraz większe długi mikrofirm. Ich zaległości przebiły 5 miliardów złotych

Jednoosobowe działalności gospodarcze to dominująca pod względem liczebności część polskiego biznesu. One również wiodą prym pod względem zadłużenia. Niemal 2/3 wszystkich przedsiębiorstw widniejących w Krajowym Rejestrze Długów to właśnie najmniejsze podmioty. Mają 5,06 mld zł przeterminowanych zobowiązań, a najnowsza Analiza wiarygodności płatniczej KRD wskazuje, że pogarsza się także ich scoring.
5 MIN CZYTANIA

Rosną wynagrodzenia, ale i długi. Na ich spłatę trzeba pracować prawie cztery miesiące

Przeciętna pensja wzrosła o 11,3 proc. w ciągu roku i wynosi 5968 zł netto – wynika z danych GUS za kwiecień 2024 roku. To dobre informacje, ale niestety tracą na optymizmie w zestawieniu z zadłużeniem konsumentów, które również rośnie. Średni dług osoby wpisanej do Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej wynosi obecnie 21 940 zł, a więc o 13,9 proc. więcej niż jeszcze rok temu.
5 MIN CZYTANIA