Władze weterynaryjno-sanitarne z Polski i Filipin zawarły porozumienie dotyczące dopuszczenia polskiego drobiu na filipiński rynek. Konsultacje w tej sprawie trwały wiele miesięcy.
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza podała, że Polska jest także pierwszym krajem Unii Europejskiej, w którym Filipiny uznały polski system regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie województw. To znacznie przybliża eksport polskiego drobiu do tego kraju, który liczy ponad 100 mln ludzi. Prezes Izby Dariusz Goszczyński dodał, że to olbrzymi sukces, gdyż drób odgrywa na Filipinach bardzo ważną rolę i jest podstawowym składnikiem tamtejszej diety, co daje polskiej branży drobiarskiej nowe możliwości rozwoju.
Sukces negocjacji nie byłby możliwy bez pomocy krajowych i filipińskich partnerów. Dlatego też kierujemy podziękowania dla wszystkich osób i instytucji zaangażowanych w uzyskanie dostępu do rynku Filipin dla polskiego mięsa drobiowego. Dzięki dobrej współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównym Inspektoratem Weterynarii, Ambasadą RP w Manili oraz Polskiej Agencji Inwestycji Zagranicznych osiągnięcie porozumienia było możliwe. Należy jednocześnie podkreślić bardzo duże zaangażowanie filipińskich organizacji branżowych w rozwój wzajemnej współpracy
– dodał prezes Goszczyński.
Polska liderem w produkcji drobiu
Aktualnie Polska jest liderem produkcji mięsa drobiowego w UE. Tylko w 2022 roku wyprodukowaliśmy przeszło 3,3 mln ton tego mięsa, z czego 53 proc. trafiło na eksport.
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza wylicza, że na rynek europejski trafia dwie trzecie polskiego eksportu drobiu, a głównymi unijnymi odbiorcami tego mięsa są Niemcy, Holandia i Francja, zaś wśród krajów trzecich są to Wielka Brytania, Ukraina i Kongo.
Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza