Najnowsze dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi mówią, że w 2022 r. wartość polskiego eksportu żywności wyniosła 47,6 mld zł. To o 26,7 proc. więcej niż w 2021 r.
– Był to rok, który był nietypowy, naznaczony wojną w Ukrainie, ale widać bardzo wyraźnie, że polscy rolnicy i polscy przedsiębiorcy produkujący żywność osiągnęli wielki sukces. Wzrost eksportu o blisko 30 proc. jest ogromnym sukcesem – powiedział podczas konferencji wicepremier Henryk Kowalczyk.
Jeśli chodzi o bilans handlowy produktów rolno-spożywczych, to w 2022 r. saldo wzrosło do 15,5 mld euro, podczas gdy rok wcześniej było to 12,6 mld euro. Oznacza to wzrost o 23 proc. rok do roku. Minister Kowalczyk zauważył, że nadwyżka eksportu nad importem rośnie już od kilku lat i jest to dowód siły polskiego eksportu, naszego rynku rolno-spożywczego oraz produkcji rolnej.
– Główny kierunek polskiego eksportu to Unia Europejska, której udział to aż 74 proc. Eksportujemy głównie mięso (drób, wołowina, wieprzowina), ziarno i produkty zbożowe, wyroby tytoniowe, produkty mleczne i cukiernicze. Największym importerem naszych produktów w UE są Niemcy – powiedział wicepremier.
Największą wartość eksportu miał drób (3,3 mld euro), a kolejne były papierosy (2,9 mld euro) oraz produkty mleczne (2,6 mld euro). Wartość eksportu mięsa wołowego oraz pieczywa i wyrobów piekarniczych wyniosła po 1,8 mld euro.