W 2021 r. eksport polskiej żywności zwiększył się w stosunku do 2020 r. o 9 proc. i osiągnął rekordowy poziom 37,4 mld euro.

Według danych Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa około 73 proc. wpływów z eksportu produktów rolno-spożywczych wygenerowała sprzedaż do krajów Unii Europejskiej, gdzie wysłano towary o wartości 27,1 mld euro (wzrost o 11 proc. wobec 2020 r.). Największe przychody z eksportu do UE uzyskano ze sprzedaży do Niemiec (9,4 mld euro, wzrost o 9 proc.), Niderlandów (2,2 mld euro, wzrost o 16 proc.) i Francji (2,1 mld euro, wzrost o 16 proc.).

Do krajów pozaunijnych wyeksportowano produkty rolno-spożywcze o wartości 10,3 mld euro (wzrost o 3 proc.). Najwięcej do Wielkiej Brytanii (3 mld euro, spadek o 4 proc.), na Ukrainę (0,8 mld euro, wzrost o 7 proc.) i do Rosji (0,7 mld euro, wzrost o 19 proc.).

W strukturze towarowej eksportu dominowało mięso i produkty mięsne (7 mld euro, wzrost o 9 proc.), ziarno zbóż i przetwory (4,7 mld euro, wzrost o 10 proc.) oraz tytoń i wyroby tytoniowe (4,1 mld euro, spadek o 4 proc.).

– Krajowi przedsiębiorcy działający w branży rolno-spożywczej, nawet w warunkach ograniczeń związanych z pandemią koronawirusa, bardzo dobrze radzą sobie na rynku międzynarodowym – skomentował minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.

Źródło: swiatrolnika.info

Poprzedni artykułTotalizator zapowiada zmiany w Eurojackpot i zwiększa pulę do pół miliarda złotych!
Następny artykułCo to jest ulga sponsoringowa?