Światowe ceny żywności wzrosły w maju już dwunasty miesiąc z rzędu – o prawie 40 proc. w stosunku do roku poprzedniego – podał indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych. W ubiegłym miesiącu odnotowano także najostrzejszy miesięczny wzrost średnich cen żywności od ponad dekady: 4,8 proc. w okresie od kwietnia do maja.

Abdolreza Abbassian, starszy ekonomista Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, mówi, że zaskakująco wysoki popyt na kukurydzę w Chinach, trwająca susza w Brazylii i zwiększone globalne wykorzystanie olejów roślinnych, cukru i zbóż spowodowały gwałtowny wzrost cen na całym świecie.

Globalna inflacja podnosi ceny praktycznie wszystkiego – od żywności, przez stal, po energię. W krajach należących do Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju ceny skoczyły w kwietniu do najwyższego wskaźnika od 2008 r.

Do gwałtownego wzrostu światowych cen żywności przyczyniło się również wyższe zużycie biopaliw oraz umiarkowany wzrost cen mięsa i produktów mlecznych. Raport ONZ powiedział, że międzynarodowe notowania oleju palmowego osiągnęły najwyższy poziom od lutego 2011 r. ze względu na powolny wzrost produkcji oleju palmowego w krajach Azji Południowo-Wschodniej, a rosnące globalne potrzeby importowe utrzymują zapasy na niskim poziomie w wiodących krajach eksportujących. Brazylia zaś ograniczyła produkcję kukurydzy i cukru w związku z suszą.

Ceny żywności w USA nie wróciły jeszcze do normy w tym roku, po tym jak pandemiczne zakupy spożywcze spowodowały ich gwałtowny wzrost rok temu. Średnie ceny żywności w USA wzrosły o 2,4 proc. w kwietniu w porównaniu z tym samym okresem rok temu, podczas gdy ceny owoców i warzyw wzrosły o 3,3 proc.

Źródło: CNN