Ceny żywności na globalnych rynkach raportuje i monitoruje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
O ile i dlaczego podrożało
Zgodnie z danymi FAO ceny wzrosły na całym świecie w lipcu o średnio 1,3 proc. Stało się tak głównie ze względu na rosnące koszty zakupu ryżu i oleju roślinnego. Jest to pierwsza taka zmiana od kwietnia. Ceny w poszczególnych krajach mogą być jeszcze wyższe, ponieważ mają na nie wpływ także kursy lokalnych walut.
Dlaczego jest tak drogo?
Ceny żywności gwałtownie wzrosły po inwazji Rosji na Ukrainę w lutym 2022 roku. Następnie ustabilizowały się, gdy zawarto umowę w sprawie korytarza zbożowego, pozwalającego Ukrainie na eksport żywności przez Morze Czarne. Gdy jednak Moskwa wycofała się z tego porozumienia, znów poszły do góry. Do tego doszły decyzje władz Indii, które ograniczyły możliwość eksportu z ich kraju ryżu. To doprowadziło do sytuacji, w której jest on najdroższy od 2011 roku.
Ukraina jest ważnym globalnym eksporterem kukurydzy, pszenicy, jęczmienia czy oleju słonecznikowego. Dostawy żywności z objętego wojną państwa są szczególnie istotne dla krajów Afryki i Bliskiego Wschodu.