Do analizy tego, co się wydarzyło z plonami na okupowanych przez Rosję terytoriach Ukrainy wykorzystano zdjęcia satelitarne i system firmy OneSoil. Służy on do określenia areału zajmowanego przez uprawy i wielkości potencjalnych zbiorów.
Głównymi roślinami podlegającymi monitoringowi były pszenica, słonecznik i kukurydza, których zbiory w latach 2022-2023 na zajętych przez Rosję terenach wyniosły 15 milionów ton. Dodatkowo znajdują się tam jeszcze uprawy jęczmienia i rzepaku, których nie uwzględniono w kalkulacji.
Pod okupacją plony były mniejsze niż wcześniej, ponieważ działania wojenne zniszczyły infrastrukturę rolniczą, w tym głównie systemy irygacyjne zapewniające dostawy wody na pola. Ponadto Rosjanie wprowadzili zakaz zasiewu w niektórych regionach wysokich roślin, jak kukurydza czy słoneczniki, ponieważ mogły stanowić ukrycie dla nacierających wojsk Ukrainy.
Rolnicy zostali zmuszeni do oddania okupantom nawet 70 proc. zbiorów, a za pozostałą część oferowano im ceny stanowiące zaledwie 10 proc. wartości detalicznej.
Szacuje się, że Rosja mogła zarobić na zagrabionych plonach równowartość nawet 5 miliardów dolarów. Zostały one w znacznej części wyeksportowane z portów na Krymie, a ich miejscem przeznaczenia była głównie Turcja.