W ciągu zaledwie kilku lat wartość polskiego rynku handlu żywnością może przekroczyć 100 mld dolarów – informuje firma Checkpoint.

indeks cen w sklepach detalicznych styczeń-maj 2021 - grafika wpisu

Poza tym rośnie eksport towarów rolno-spożywczych z Polski, który w okresie styczeń-listopad 2021 r. powiększył się o ok. 10 proc. i przekroczył granicę 155 mld zł.

– Nieocenione znaczenie w tym trudnym, także dla sektora spożywczego, okresie, ma zagwarantowanie ciągłości łańcuchów dostaw (…) oraz świadomość, jakie znaczenie ma zapewnienie pełnej przejrzystości i kontroli drogi, jaką produkty spożywcze pokonują od ich wyprodukowania do półki sklepowej – powiedziała w rozmowie z PAP Business Unit Director z Checkpoint Systems Ewa Pytkowska.

Polski rynek handlu żywnością rośnie m.in. z uwagi na fakt, że w czasie pandemii Polacy kupują więcej żywności i robią to częściej. Mimo ciągłego przywiązania do zakupów stacjonarnych rośnie popularność zakupów przez internet. Przy zakupach świeżej żywności zawsze jednak plusem będzie działalność stacjonarna. Firma Checkpoint potwierdza, że rośnie znaczenie dużych marketów spożywczych, ale nie oznacza to, że z rynku znikają mniejsze sklepy osiedlowe. Dzisiaj Polska w Europie jest krajem o największym udziale sprzedaży w placówkach mniejszego formatu, czyli poniżej 300 mkw.

Źródło: PAP

Poprzedni artykułDochód z innego miesiąca do PIT, a z innego do składki zdrowotnej. A to dopiero przedsmak komplikacji
Następny artykułIle i dlaczego rrodziny zastępcze stracą na Polskim Ładzie