Długi przedsiębiorców, którzy nie mogą prowadzić swobodnie działalności z powodu obostrzeń epidemicznych rosną z miesiąca na miesiąc. Coraz więcej miast próbuje im pomóc zwalniając z tych opłat, które są w ich gestii.

bankrutujące restauracje pomoc samorządów - grafika wpisu

Rada Miejska w Koszalinie obniżyła o 90 procent opłatę za zajęcie pasa drogowego na ogródki gastronomiczne. Zwolniła też z „kapslowego” restauratorów sprzedających alkohol w tzw. miejscu spożycia. Coraz więcej miast próbuje ulżyć przedsiębiorcom, którzy stanęli wobec widma bankructwa.

Stołeczni radni podjęli z kolei decyzję, że placówki gastronomiczne nie zapłacą w tym roku drugiej raty za koncesję na alkohol. Zwolnieni będą z tego zobowiązania przedsiębiorcy prowadzący sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych na miejscu. Ci natomiast, którzy zapłacili już za cały rok z góry, dostaną zwrot jednej trzeciej wpłaconej kwoty.
Uchwała nie dotyczy jednak handlujących alkoholem do spożycia poza miejscem sprzedaży. Przedsiębiorca musi też złożyć oświadczenie na piśmie, określając wartość swojej sprzedaży do końca stycznia bieżącego roku.

Ulgi w opłacie koncesyjnej

Zapłacić można jednorazowo za cały rok lub w trzech równych ratach. Wysokość opłaty za zezwolenia na sprzedaż alkoholu uzależniona została od zawartości procentowej napojów wyskokowych i wartości obrotu nimi – w skali całego roku. A zatem: za koncesję na napoje do 4,5 proc. zawartości alkoholu trzeba zapłacić 525 zł – o ile obrót przekroczył 37,5 tys. zł (o 1,4 proc. od ogólnej sprzedaży). Taka sama jest stawka za zezwolenie na sprzedaż alkoholu 4,5-18 proc. – nie dotyczy jednak piwa. Z kolei za koncesję na alkohol powyżej 18 proc. należy zapłacić 2100 zł, a jeśli jego sprzedaż w roku przekracza 77 tys. zł, dodaje się do niej 2,7 proc. ogólnej wartości sprzedaży.

Również restauratorzy z Piotrkowa Trybunalskiego, sprzedający alkohol w miejscu spożycia, zostali zwolnieni z części opłaty za jego sprzedaż. Natomiast radni Sopotu podjęli uchwałę zwalniającą właścicieli lokali gastronomicznych w tym mieście z obowiązku płatności drugiej raty koncesji za sprzedaż alkoholu. W Słupsku przedsiębiorcy z branży gastronomicznej i hotelarskiej nie muszą opłacać dwóch rat za koncesję na sprzedaż alkoholu w 2021 roku; pod warunkiem jednak, że pierwszą ratę lub opłatę za cały 2021 rok wnieśli do 31 stycznia.
W Poznaniu termin opłacenia rat za zgodę na sprzedaż alkoholu przez właścicieli lokali gastronomicznych został przedłużony do 30 września. Wysokość opłaty uzależniono – tak jak w wielu innych miastach – od wartości sprzedaży napojów alkoholowych w poprzednim roku, a restauratorzy mogą ją płacić jednorazowo lub w trzech ratach.

Zakaz prowadzenia działalności gastronomicznej obowiązywał już w zeszłym roku; między 14 marca a 18 maja i od 24 października do końca roku. Kolejny lockdown przyczyni się do rujnowania wielu biznesów, więc chociaż pomoc samorządów dla przedsiębiorców mogłaby być większa, takie działania zasługują na uznanie.