W 2022 r. wyprodukowano na całym świecie 258 milionów hektolitrów wina, czyli o 3 miliony mniej niż rok wcześniej. Jeszcze w 2018 r. było to ponad 290 milionów hektolitrów.
Globalnym centrum wina pozostaje Unia Europejska, gdzie wyprodukowano 161 milionów hektolitrów tego trunku, co oznacza wzrost o 4 proc. względem roku 2021. Najwięcej wina powstaje we Włoszech, w Hiszpanii i we Francji (łącznie te trzy kraje odpowiadają za 83 proc. produkcji w całej UE). Wyraźny jest tu też udział Niemiec, Węgier i Portugalii.
Świat pije mniej wina
Na całym świecie widoczny jest natomiast spadek konsumpcji tego alkoholu. Podczas gdy jeszcze w 2017 r. wypito ponad 245 milionów hektolitrów wina, to w 2022 roku mieszkańcy całego globu wypili 232 miliony hektolitrów (z tego w UE 111 milionów), czyli o 2 miliony mniej niż w 2021 r. (dla samej Unii redukcja spożycia wyniosła 2 proc.).
Winnice na świecie zajmowały na koniec 2022 r. 7,3 mln hektarów, czyli nieco mniej niż rok wcześniej (spadek o 0,7 proc.).
oiv.int, ec.europa.eu