fbpx
piątek, 12 kwietnia, 2024
Strona głównaBiznesWarto doceniać i chwalić pracę podwładnego

Warto doceniać i chwalić pracę podwładnego

Długi czas zapewnienie dobrego samopoczucia pracownikom było uważane za wyjątkową swego rodzaju premię. Albo sprowadzało się tylko do deklarowanej postawy, że warto to robić, bo tak jest modnie. Dla firm, które chcą szybko rosnąć i osiągać rynkowe sukcesy obecnie wręcz koniecznym jest, by zatrudnieni czuli się maksymalnie dobrze w swoim miejscu pracy.

Wrześniowe badanie HCM Workhuman oraz firmy analitycznej Gallup było dotąd najobszerniejszym w historii tego rodzaju badań. Objęło swoim zasięgiem największe gospodarki świata zachodniego oraz ponad 12 tysięcy pracowników.

Okazuje się, że tą wartością w pracy, jaką najbardziej cenią sobie pracownicy, wcale nie jest wynagrodzenie, nie są też nimi różne bonusy, ale poczucie stabilizacji i „spełnienia” na swoim stanowisku. Również zachowanie zdrowia psychicznego w miejscu pracy to jedna z najważniejszych i najmocniejszych motywacji pracowników. Według badań naukowych pracodawcy tracą około 20 milionów dolarów na każde 10 tysięcy pracowników uskarżających się na zdrowie psychiczne i wyczerpujące oczekiwania właścicieli firm.

Jak być dobrym szefem?

Co zatem robić? Dobry szef powinien wręcz „wykrzyczeć” przy każdej możliwej okazji, że docenia ciężką pracę swojego pracownika. Polepsza to samopoczucie zatrudnionego, pozytywnie motywuje i zapobiega jego wypaleniu zawodowemu.

– W dłuższej perspektywie takie podejście prowadzi do zwiększenia produktywności i poprawy wydajności pracownika” – czytamy w raporcie HCM i Gallup.

Pracownicy, którzy czują się bezpiecznie w swojej firmie i odczuwają dodatkowo troskę szefa, rzadziej poszukują nowej pracy. Obecnie na każdego z 10 zatrudnionych jeden sygnalizuje, że jego miejsce pracy jest wyjątkowo toksyczne. Toksyczne miejsce pracy nawet 10 razy częściej demotywuje niż za niskie (w odczuciu pracownika) wynagrodzenie.

Doceniani pracują efektywniej

Inne z kolei badanie Workhuman oraz Gallup, opublikowane w maju tego roku, zostało przeprowadzone w oparciu o ankietę rozpisaną pośród tysięcy pracowników w USA, Wielkiej Brytanii i w kilku innych krajach europejskich, ujawniło tzw. lukę w rozpoznawalności. Okazuje się, że większość menedżerów i liderów biznesu zaznaczyła, że nawet kilka razy w tygodniu nagradza swoich pracowników. Tymczasem z innych fragmentów tego badania wynika, że tylko 40 proc. pracowników – i to najwyżej kilka razy w roku – spotkało się z wyrazami uznania ich pracy przez menedżerów, przełożonych czy innych liderów firmy.

Według Workhuman i Gallup pracownicy, którzy nie są chwaleni nie utożsamiają się z firmą i są nawet pięć razy bardziej skłonni do przeglądania ogłoszeń o pracy niż pracownicy doceniani – są też nawet 12 razy mniej zaangażowani w pracę od tych, którzy są chwaleni.

Robert Azembski
Robert Azembski
Dziennikarz z ponad 30-letnim doświadczeniem; pracował m.in. w „Rzeczpospolitej”, „Wprost” , „Gazecie Bankowej” oraz wielu innych tytułach prasowych i internetowych traktujących o gospodarce, finansach i ekonomii. Chociaż specjalizuje się w finansach, w tym w bankowości, ubezpieczeniach i rynku inwestycyjnym, nieobce są mu problemy przedsiębiorców, przede wszystkim z sektora MŚP. Na łamach magazynu „Forum Polskiej Gospodarki” oraz serwisu FPG24.PL najwięcej miejsca poświęca szeroko pojętej tematyce przedsiębiorczości. W swoich analizach, raportach i recenzjach odnosi się też do zagadnień szerszych – ekonomicznych i gospodarczych uwarunkowań działalności firm.

INNE Z TEJ KATEGORII

Nadchodzą jeszcze trudniejsze czasy dla małych sklepów. Ich liczba systematycznie maleje

Po ponad dwóch latach przerwy powrócił 5-procentowy VAT na żywność. Sieci dyskontów, które toczą wojnę o klientów, kuszą obietnicą, że cen nie podniosą, bo podatek wezmą na siebie. Korzystna dla klientów zapowiedź może okazać się zabójcza dla i tak słabnących i znikających z rynku małych sklepów.
5 MIN CZYTANIA

Zatory płatnicze uderzają w sektor MŚP. Czy sposobem na nie może być faktoring?

Od 2020 r. UOKiK ma uprawnienia do zwalczania zatorów płatniczych, które są szczególnie groźnie dla mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw. Rosnące w kolejnych latach liczby i kwoty nakładanych kar pokazują, że nie jest łatwo rozwiązać ten problem systemowo. Ale przedsiębiorcy zabezpieczają się przed zatorami również na własną rękę. Wykorzystują do tego faktoring.
3 MIN CZYTANIA

Sektor MŚP musi mówić jednym głosem

Trwa proces budowy dużego środowiska polskich przedsiębiorców z sektora MŚP – pełnych zrozumienia swojej ogromnej wartości, tożsamości i swoich praw. Środowiska, które już niedługo będzie mogło mówić jednym głosem, którego żadna władza nie będzie mogła zlekceważyć – mówi nam Adam Abramowicz. Rozmawiamy u progu końca jego sześcioletniej kadencji w roli rzecznika MŚP.
9 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Jak ożywić martwy parkiet nad Wisłą?

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie nie służy tak naprawdę ani inwestycjom indywidulanym, ani małym i średniej wielkości firmom. Tym pierwszym w założeniu miała dawać okazje do zysków, dla tych drugich zaś być miejscem pozyskiwania kapitału na rozwój. Tymczasem uciekają z niej zarówni mali, jak duzi.
4 MIN CZYTANIA

Jesteś „pod wpływem”? Nie ruszysz autem

Amerykańska Krajowa Administracja ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego (NHTSA) chce wykonać zalecenie Kongresu, by wszystkie nowe auta miały zainstalowaną technologię uniemożliwiającą prowadzenie pod wpływem alkoholu.
< 1 MIN CZYTANIA

Obojętnie, co zrobimy, klimat i tak będzie się zmieniał

Nawet zupełne zaprzestanie emisji CO2 pochodzącego z przemysłu nie wpłynie na zatrzymanie zmian klimatu na Ziemi – przekonuje w zamieszczonym we „Wprost” artykule pt. „Klimat a Człowiek” prof. dr hab. inż. Piotr Wolański, przewodniczący Komitetu Badań Kosmicznych i Satelitarnych PAN.
4 MIN CZYTANIA