Chiny znoszą zakaz importu wołowiny z Polski oraz z Belgii, który wszedł w życie w 2001 roku w reakcji na przypadki encefalopatii gąbczastej – BSE (tzw. choroby szalonych krów) występujące wówczas w Europie. Chiński generalny urząd celny oraz ministerstwo rolnictwa i spraw wsi wyjaśniły, że obecna decyzja dotyczy mięsa wołowego z bydła młodszego niż 30 miesięcy.
Władze Państwa Środka wskazały, że przez ostatnich dwadzieścia lat polskie i belgijskie władze podjęły kroki zapobiegające rozwojowi BSE. Według wysłanych do Europy chińskich ekspertów, dzięki mechanizmom wczesnego monitorowania wirus ma już nie stanowić zagrożenia dla Chin. W związku z tym podjęto decyzję o zniesieniu obowiązującego od dwóch dekad zakazu.
Zniesienie zakazu importu żywności z krajów europejskich oznacza wielkie możliwości dla lokalnego przemysłu, bo Chiny mają olbrzymi potencjał. Poza tym chińscy klienci będą mieli większy wybór w sklepach
– powiedział Cui Hongjian, dyrektor departamentu studiów europejskich w Chińskim Instytucie Studiów Międzynarodowych.
Portal Global Times dodał, że poza zniesieniem zakazu importu belgijskiej i polskiej wołowiny, Chiny zdecydowały także o rozluźnieniu ograniczeń na wieprzowinę z Włoch. Zakaz ten został wprowadzony w 1999 roku w reakcji na wirusa wysypki pęcherzykowej świń. Wcześniej, bo w lutym 2023 roku, Pekin zniósł natomiast zakaz importu wieprzowiny z Kolumbii. Ten obowiązywał od 2013 roku w związku z różnymi chorobami wykrytymi u zwierząt.
Źródło: Global Times