Zerowa stawka na żywność obowiązuje w Polsce od 1 lutego 2022 roku. Rząd obniżył ją wówczas z 5 proc. w reakcji na rosnącą inflację i kryzys po pandemii koronawirusa. Teraz zdecydowano o jej przedłużeniu do końca roku, argumentując to walką z inflacją oraz kryzysem, który – w opinii rządu – jest wywołany przez Rosję.
Władze podkreślają, że dzisiaj priorytetem jest ochrona portfeli Polaków.
Dzięki wprowadzeniu „zerowej” stawki VAT na żywność w 2022 r. w portfelach obywateli pozostało ponad 8,5 mld zł. W pierwszym półroczu 2023 r. to kwota ok. 6 mld zł. Szacujemy, że w drugim półroczu 2023 r. to kolejne oszczędności rzędu ponad 5 mld zł
– powiedziała minister finansów Magdalena Rzeczkowska.
Resort finansów przypomniał, że zerową stawką na żywność objęte są m.in. mięso i ryby oraz przetwory z nich, mleko i produkty mleczarskie, jaja, warzywa i owoce oraz ich przetwory, zboża i przetwory ze zbóż (w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze) czy też różnorakie preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci, a także dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Źródło: MF