fbpx
środa, 12 czerwca, 2024
Strona głównaZdrowieZmodyfikowana genetycznie żywność dopuszczona w Wielkiej Brytanii

Zmodyfikowana genetycznie żywność dopuszczona w Wielkiej Brytanii

Brytyjscy rolnicy są zadowoleni, protesty natomiast podnieśli aktywiści ekologiczni. Szkoda tylko, że konsumentów nikt o zdanie nie zapytał.

Komercyjny rozwój żywności zmodyfikowanej genetycznie zalegalizowany został w Wielkiej Brytanii po tym, jak brytyjski rząd uznał nowe prawo dopuszczające przeprowadzanie modyfikacji w genach uprawianych roślin oraz hodowlanych zwierząt za „kluczowe narzędzie bezpieczeństwa żywnościowego”. Wcześniej odbyła się na ten temat ożywiona parlamentarna debata.

Genetyka genetyce nierówna?

Uprawa i sprzedaż genetycznie zmodyfikowanej żywności została zalegalizowana oficjalnie w Wielkiej Brytanii na mocy przyjętej 23 marca tego roku ustawy o technologii genetycznej (albo tzw. hodowli precyzyjnej), która kilka dni temu weszła tam w życie. Nowe przepisy pozwalają rolnikom uprawiać rośliny odporne na susze i choroby. Jak można przeczytać w uzasadnieniu do ustawy, chodzi także o ograniczenie stosowania nawozów sztucznych i pestycydów oraz wspomaganie hodowli zwierząt chronionych przed zarażeniem się szkodliwymi ustrojami chorobotwórczymi.

Brytyjska ustawa o technologii genetycznej wprowadza także całkiem nową kategorię dla organizmów zmodyfikowanych genetycznie, by odróżnić ją od innego rodzaju genetycznych zabiegów. Czym innym ma być podobno modyfikowanie genów w obrębie jednego gatunku, a czym innym jeszcze genetyczna modyfikacja polegająca na wprowadzeniu DNA jednego gatunku do innego gatunku zwierzęcia czy rośliny. Dozwolone więc będą tylko zmiany genetyczne, które można było wytworzyć konwencjonalnymi metodami hodowlanymi lub – jak to określono – „w następstwie naturalnych procesów”. Cytowani przez dziennik „The Epoch Times” Gideon Henderson, główny doradca naukowy w Departamencie ds. Rozwoju Nowych Odmian Upraw Ministerstwa Żywności oraz minister żywności Mark Spencer zgodnie twierdzą, że nowe prawo otwiera możliwość prowadzenia upraw, które są bardziej odporne na szkodniki, a jednocześnie opierających się lepiej suszom i upałom „będącym następstwem zmian klimatu”.

Fantastyczna wiadomość dla konsumentów?

Nowe uprawy są też podobno nawet zdrowsze od dotychczasowych, więc „ustawa o technologii genetycznej to fantastyczna wiadomość dla brytyjskich konsumentów i rolników, zaś technologie hodowli precyzyjnej to przyszłość produkcji żywności nie tylko w kraju, ale na całym świecie”.

– Co roku około 40 procent upraw na całym świecie zostaje zniweczonych w wyniku powodzi, szkodników i innych zdarzeń zewnętrznych, tymczasem nasze nowe, rewolucyjne prawo „odblokuje” przemysł rolno-biotechnologiczny, by wspierać odporną produkcję żywności na nadchodzące dziesięciolecia – powiedział minister Mark Spencer.

Niektórzy eksperci ostrzegają jednak, że modyfikacje genetyczne mogą doprowadzić do niezamierzonych konsekwencji. Zdaniem Michaela Antoniou, kierownika Grupy ds. Ekspresji Genów i Terapii na Wydziale Nauk Przyrodniczych i Medycyny King’s College w Londynie, „oprócz wszelkich zamierzonych modyfikacji genetycznych pojawia się zawsze duża liczba niezamierzonych zmian, które następują w modyfikowanym organizmie ” .

Ciekawe, kiedy w Polsce pojawi się podobne do brytyjskiego prawo?

Robert Azembski
Robert Azembski
Dziennikarz z ponad 30-letnim doświadczeniem; pracował m.in. w „Rzeczpospolitej”, „Wprost” , „Gazecie Bankowej” oraz wielu innych tytułach prasowych i internetowych traktujących o gospodarce, finansach i ekonomii. Chociaż specjalizuje się w finansach, w tym w bankowości, ubezpieczeniach i rynku inwestycyjnym, nieobce są mu problemy przedsiębiorców, przede wszystkim z sektora MŚP. Na łamach magazynu „Forum Polskiej Gospodarki” oraz serwisu FPG24.PL najwięcej miejsca poświęca szeroko pojętej tematyce przedsiębiorczości. W swoich analizach, raportach i recenzjach odnosi się też do zagadnień szerszych – ekonomicznych i gospodarczych uwarunkowań działalności firm.

INNE Z TEJ KATEGORII

RFN – ujawniono prawdę o złej metodzie walki z pandemią

Z odtajnionych akt Instytutu Kocha – niemieckiej agencji zdrowia publicznego – wynika, że jego eksperci ostrzegali rząd federalny Niemiec przed obowiązkowymi maskami oraz niszczącym lockdownem. Niemiecka opinia publiczna jest wstrząśnięta raportem RKI.
3 MIN CZYTANIA

Wiatraki dewastują zdrowie i różnorodność biologiczną?

Obracające się turbiny wiatrowe wytwarzają nie tylko energię elektryczną, ale także infradźwięki. Szkodzą one zdrowiu okolicznych mieszkańców i w poważny sposób zaburzają równowagę biologiczną – uważa niemiecka badaczka.
3 MIN CZYTANIA

Ukraina stanie się ziemią obiecaną dla producentów marihuany

Ukraińskie władze zliberalizowały zasady produkcji konopi technicznych oraz zalegalizowały możliwość korzystania z marihuany w celach medycznych.
< 1 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Jak ożywić martwy parkiet nad Wisłą?

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie nie służy tak naprawdę ani inwestycjom indywidulanym, ani małym i średniej wielkości firmom. Tym pierwszym w założeniu miała dawać okazje do zysków, dla tych drugich zaś być miejscem pozyskiwania kapitału na rozwój. Tymczasem uciekają z niej zarówni mali, jak duzi.
4 MIN CZYTANIA

Jesteś „pod wpływem”? Nie ruszysz autem

Amerykańska Krajowa Administracja ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego (NHTSA) chce wykonać zalecenie Kongresu, by wszystkie nowe auta miały zainstalowaną technologię uniemożliwiającą prowadzenie pod wpływem alkoholu.
< 1 MIN CZYTANIA

Obojętnie, co zrobimy, klimat i tak będzie się zmieniał

Nawet zupełne zaprzestanie emisji CO2 pochodzącego z przemysłu nie wpłynie na zatrzymanie zmian klimatu na Ziemi – przekonuje w zamieszczonym we „Wprost” artykule pt. „Klimat a Człowiek” prof. dr hab. inż. Piotr Wolański, przewodniczący Komitetu Badań Kosmicznych i Satelitarnych PAN.
4 MIN CZYTANIA