Ceny towarów i usług w lutym wzrosły o 2,8 proc. względem tego samego miesiąca rok temu. Od stycznia ceny zwiększyły się o 0,3 proc.
Oznacza to, że poziom inflacji jest najniższy od marca 2021 roku i mieści się w przedziale wahań +/- 1 proc. który jest dopuszczalny przez Narodowy Bank Polski wobec celu inflacyjnego wynoszącego 2,5 proc.
Drożeje przede wszystkim alkohol i posiłki w restauracjach
Najbardziej od poprzedniego roku rosły ceny w restauracjach i hotelach, napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych, żywności oraz mieszkań. Spadły natomiast koszty transportu.
W marcu dokonano też corocznej aktualizacji systemu wag poszczególnych elementów wchodzących w skład koszyka inflacyjnego. Podstawą zmian były najnowsze dane dotyczące struktury wydatków gospodarstw domowych. I na ich podstawie w metodologii liczenia inflacji zyskały na znaczeniu ceny żywności i napojów, użytkowania mieszkania oraz nośników energii czy korzystania z restauracji i hoteli. Zmniejszyła się natomiast waga cen alkoholi i tytoniu, odzieży i obuwia.
Oprócz wag zmodyfikowano też listę towarów i usług, które są brane pod uwagę przy liczeniu inflacji. Dodano do nich m.in. produkty wegańskie czy przeznaczone dla zwierząt domowych. Co ciekawe, GUS nie publikuje konkretnych nazw towarów branych pod uwagę, aby nie dochodziło na nich do manipulacji cenowych.
stat.gov.pl