fbpx

Ekologia

Owady zamiast schabowego?

Mącznik młynarek (Tenebrio molitor) to owad, który za jakiś czas pojawi się w sklepach spożywczych w państwach UE. Mącznik jest chrząszczem z rodziny czarnuchowatych....

BIOżywnością w COVID-19

Strach przed pandemią i jego wpływ na psychikę widać również w zmianach upodobań konsumenckich. Naturalną rzeczą jest, że w zagrożeniu – rzeczywistym, czy nawet...

Biznes kubkowy na wojnie z plastikiem

W Gdyni można „wypożyczyć” kubek. Potem, w innym już miejscu, gdzie sprzedają gorące napoje z automatu, oddać zużyte naczynie i dostać zwrot kaucji. Partnerem...

Mleko nie od krowy: rolnicy i konsumenci mają wyzwanie

Izraelski startup Remilk Ltd. już wkrótce zacznie produkcję sztucznego mleka opartego na fermentacji mikrobiologicznej. W jaki sposób? Tworzy białka „mleka”, suszy je i zamienia...

Ekobojowniku – to jest prawdziwy front walki!

Oddychamy powietrzem zanieczyszczonym mikrocząstkami tworzyw sztucznych. Pijemy je i wcieramy w skórę, bo są też obecne w wodzie. Co druga wyrzucona tacka, torebka, antykowidowa...