fbpx
sobota, 27 kwietnia, 2024
Strona głównaEkologiaUE zakaże małych opakowań cukru, sosów i kosmetyków

UE zakaże małych opakowań cukru, sosów i kosmetyków

Unia Europejska chce wprowadzić nie tylko zakaz opakowań na warzywa i owoce czy na jedzenie i napoje spożywane w lokalach, ale zamierza także zakazać małych opakowań cukru, sosów i przypraw oraz kosmetyków.

Parlament Europejski i Rada UE osiągnęły wstępne porozumienie co do kształtu nowych unijnych regulacji dotyczących opakowań i odpadów opakowaniowych (tzw. PPWR), których celem jest m.in. ograniczenie użycia plastiku. Od 2030 r. cała Unia Europejska będzie musiała redukować użycie opakowań. Najpierw o 5 proc., do 2035 r. o 10 proc. i 15 proc. w 2040 r. – podaje Interia.

Nielegalny lobbing

W restauracjach ma być możliwość wzięcia jedzenia na wynos do własnego pojemnika, a co najmniej 10 proc. opakowań ma być wielorazowych. Z kolei woda z kranu w lokalach ma być darmowa lub możliwie najtańsza i podawana w wielorazowych naczyniach. Bruksela chce też wprowadzić nie tylko zakaz opakowań na warzywa i owoce czy na jedzenie i napoje spożywane w lokalach, ale zamierza także zakazać małych opakowań cukru, sosów i przypraw oraz kosmetyków.

Już pojawiły się podejrzenia, że przy konstruowaniu tych przepisów maczali ręce lobbyści. Departament bezpieczeństwa Parlamentu Europejskiego wszczął w tej sprawie dochodzenie, które ma ustalić, czy dopuszczono się niezgodnych z prawem i nieetycznych działań. Chodzi o lobbing za wyjątkami od wymogu używania materiałów z recyklingu. Przewidziano je m.in. w przypadku lekkiego drewna, korka, tekstyliów, gumy, ceramiki, porcelany i wosku.

Nieekologiczne przepisy

Pojawiły się głosy, że nowe przepisy wcale nie muszą być tak ekologiczne, jak się twierdzi.

Zakazy i wymogi dotyczące (…) wyłącznie opakowań z tworzyw sztucznych (…) zamiast przyczyniać się do zmniejszenia ilości odpadów opakowaniowych, prowadzą jedynie do przejścia na opakowania jednorazowe wykonane z innych materiałów, np. papieru i kartonu, które często są mniej zrównoważone w porównaniu z plastikiem

– oceniła dr Isabell Schmidt z niemieckiego Stowarzyszenia Przemysłu Opakowań z Tworzyw Sztucznych.

Źródło: Interia

Tomasz Cukiernik
Tomasz Cukiernik
Z wykształcenia prawnik i ekonomista, z wykonywanego zawodu – publicysta i wydawca, a z zamiłowania – podróżnik. Ukończył Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego oraz studia podyplomowe w Akademii Ekonomicznej w Katowicach. Jest autorem książek: Prawicowa koncepcja państwa – doktryna i praktyka (2004) – II wydanie pt. Wolnorynkowa koncepcja państwa (2020), Dziesięć lat w Unii. Bilans członkostwa (2005), Socjalizm według Unii (2017), Witajcie w cyrku (2019), Na antypodach wolności (2020), Michalkiewicz. Biografia (2021) oraz współautorem biografii Korwin. Ojciec polskich wolnościowców (2023) i 15 tomów podróżniczej serii Przez Świat. Aktualnie na stałe współpracuje m.in. z miesięcznikiem „Forum Polskiej Gospodarki” (i z serwisem FPG24.PL) oraz tygodnikiem „Do Rzeczy”.

INNE Z TEJ KATEGORII

Ludzie nie chcą mieszkać w wiatrakowym lesie [WYWIAD]

Wiatraki oznaczają dewastację terenu w obrębie wielu kilometrów, zabijają ptaki, a ludziom nie dają normalnie żyć – mówi Tomasz Berliński, mieszkaniec pięknych przyrodniczo terenów gminy Górowo Iławeckie, gdzie ma powstać elektrownia wiatrowa.
8 MIN CZYTANIA

Ponowne nawadnianie torfowisk to realne zyski ekonomiczne

Znaczna większość mokradeł w Polsce i w Europie została już osuszona do różnych celów. Tymczasem osuszanie torfowisk i np. wprowadzanie tam lasu daje znacznie mniejsze zyski ekonomiczne niż ponowne ich nawadnianie. Zespół naukowców z udziałem Polaków wykazał, że w skali Litwy ponowne nawodnienie osuszonych leśnych torfowisk przyniosłoby zyski sięgające nawet 170 mln euro rocznie.
< 1 MIN CZYTANIA

Obojętnie, co zrobimy, klimat i tak będzie się zmieniał

Nawet zupełne zaprzestanie emisji CO2 pochodzącego z przemysłu nie wpłynie na zatrzymanie zmian klimatu na Ziemi – przekonuje w zamieszczonym we „Wprost” artykule pt. „Klimat a Człowiek” prof. dr hab. inż. Piotr Wolański, przewodniczący Komitetu Badań Kosmicznych i Satelitarnych PAN.
4 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Urojony klimatyzm

Bardziej od ekologizmu preferuję słowo „klimatyzm”, bo lepiej oddaje sedno sprawy. No bo w końcu cały świat Zachodu, a w szczególności Unia Europejska, oficjalnie walczy o to, by klimat się nie zmieniał. Nie ma to nic wspólnego z ekologią czy tym bardziej ochroną środowiska. Chodzi o zwalczanie emisji dwutlenku węgla, gazu, dzięki któremu mamy zielono i dzięki któremu w ogóle możliwe jest życie na Ziemi w znanej nam formie.
6 MIN CZYTANIA

Etapy rozwoju Unii

Niektórzy zarzucają mi, że bez powodu nienawidzę Unii Europejskiej. Albo uważają, że nawet jeśli mam jakiś powód, to nie mam racji, bo przecież Unia jest taka wspaniała i chce wyłącznie naszego dobrobytu. To kompletna nieprawda.
5 MIN CZYTANIA

Sri Lanka nie tylko tuk tukiem

Podczas targów książki w Łodzi, na których odbyła się prapremiera mojej najnowszej książki „Dwadzieścia lat w Unii. Bilans członkostwa”, jedna z czytelniczek napomknęła, że planuje wyjazd na Sri Lankę. Odpowiedziałem, że właśnie cały styczeń przebywałem w tym kraju i co nieco wiem o wyspie. Kobieta spytała mnie, czy da się tam przeżyć za 20 dolarów. Spytałem, czy ma na myśli jeden dzień, ale po jej minie wywnioskowałem, że chyba myślała o znacznie dłuższym okresie czasu. Stwierdziłem, że jeden dzień jedna osoba może jakoś przeżyć za tę kwotę, ale na pewno nie cała rodzina przez miesiąc.
7 MIN CZYTANIA