fbpx
piątek, 17 stycznia, 2025
Strona głównaEkologiaUE zakaże małych opakowań cukru, sosów i kosmetyków

UE zakaże małych opakowań cukru, sosów i kosmetyków

Unia Europejska chce wprowadzić nie tylko zakaz opakowań na warzywa i owoce czy na jedzenie i napoje spożywane w lokalach, ale zamierza także zakazać małych opakowań cukru, sosów i przypraw oraz kosmetyków.

Parlament Europejski i Rada UE osiągnęły wstępne porozumienie co do kształtu nowych unijnych regulacji dotyczących opakowań i odpadów opakowaniowych (tzw. PPWR), których celem jest m.in. ograniczenie użycia plastiku. Od 2030 r. cała Unia Europejska będzie musiała redukować użycie opakowań. Najpierw o 5 proc., do 2035 r. o 10 proc. i 15 proc. w 2040 r. – podaje Interia.

Nielegalny lobbing

W restauracjach ma być możliwość wzięcia jedzenia na wynos do własnego pojemnika, a co najmniej 10 proc. opakowań ma być wielorazowych. Z kolei woda z kranu w lokalach ma być darmowa lub możliwie najtańsza i podawana w wielorazowych naczyniach. Bruksela chce też wprowadzić nie tylko zakaz opakowań na warzywa i owoce czy na jedzenie i napoje spożywane w lokalach, ale zamierza także zakazać małych opakowań cukru, sosów i przypraw oraz kosmetyków.

Już pojawiły się podejrzenia, że przy konstruowaniu tych przepisów maczali ręce lobbyści. Departament bezpieczeństwa Parlamentu Europejskiego wszczął w tej sprawie dochodzenie, które ma ustalić, czy dopuszczono się niezgodnych z prawem i nieetycznych działań. Chodzi o lobbing za wyjątkami od wymogu używania materiałów z recyklingu. Przewidziano je m.in. w przypadku lekkiego drewna, korka, tekstyliów, gumy, ceramiki, porcelany i wosku.

Nieekologiczne przepisy

Pojawiły się głosy, że nowe przepisy wcale nie muszą być tak ekologiczne, jak się twierdzi.

Zakazy i wymogi dotyczące (…) wyłącznie opakowań z tworzyw sztucznych (…) zamiast przyczyniać się do zmniejszenia ilości odpadów opakowaniowych, prowadzą jedynie do przejścia na opakowania jednorazowe wykonane z innych materiałów, np. papieru i kartonu, które często są mniej zrównoważone w porównaniu z plastikiem

– oceniła dr Isabell Schmidt z niemieckiego Stowarzyszenia Przemysłu Opakowań z Tworzyw Sztucznych.

Źródło: Interia

Tomasz Cukiernik
Tomasz Cukiernik
Z wykształcenia prawnik i ekonomista, z wykonywanego zawodu – publicysta i wydawca, a z zamiłowania – podróżnik. Ukończył Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego oraz studia podyplomowe w Akademii Ekonomicznej w Katowicach. Jest autorem książek: Prawicowa koncepcja państwa – doktryna i praktyka (2004) – II wydanie pt. Wolnorynkowa koncepcja państwa (2020), Dziesięć lat w Unii. Bilans członkostwa (2005), Socjalizm według Unii (2017), Witajcie w cyrku (2019), Na antypodach wolności (2020), Michalkiewicz. Biografia (2021) oraz współautorem biografii Korwin. Ojciec polskich wolnościowców (2023) i 15 tomów podróżniczej serii Przez Świat. Aktualnie na stałe współpracuje m.in. z miesięcznikiem „Forum Polskiej Gospodarki” (i z serwisem FPG24.PL) oraz tygodnikiem „Do Rzeczy”.

INNE Z TEJ KATEGORII

Ludzie nie chcą mieszkać w wiatrakowym lesie [WYWIAD]

Wiatraki oznaczają dewastację terenu w obrębie wielu kilometrów, zabijają ptaki, a ludziom nie dają normalnie żyć – mówi Tomasz Berliński, mieszkaniec pięknych przyrodniczo terenów gminy Górowo Iławeckie, gdzie ma powstać elektrownia wiatrowa.
8 MIN CZYTANIA

Ponowne nawadnianie torfowisk to realne zyski ekonomiczne

Znaczna większość mokradeł w Polsce i w Europie została już osuszona do różnych celów. Tymczasem osuszanie torfowisk i np. wprowadzanie tam lasu daje znacznie mniejsze zyski ekonomiczne niż ponowne ich nawadnianie. Zespół naukowców z udziałem Polaków wykazał, że w skali Litwy ponowne nawodnienie osuszonych leśnych torfowisk przyniosłoby zyski sięgające nawet 170 mln euro rocznie.
< 1 MIN CZYTANIA

Obojętnie, co zrobimy, klimat i tak będzie się zmieniał

Nawet zupełne zaprzestanie emisji CO2 pochodzącego z przemysłu nie wpłynie na zatrzymanie zmian klimatu na Ziemi – przekonuje w zamieszczonym we „Wprost” artykule pt. „Klimat a Człowiek” prof. dr hab. inż. Piotr Wolański, przewodniczący Komitetu Badań Kosmicznych i Satelitarnych PAN.
4 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Unia Europejska jako niemieckie imperium w Europie

Dr Magdalena Ziętek-Wielomska stawia w swojej książce tezę, że unijne regulacje są po to, żeby niemieckie koncerny uzyskały przewagę konkurencyjną nad firmami z innych krajów członkowskich Unii Europejskiej.
6 MIN CZYTANIA

Rocznica członkostwa w Unii

1 maja mija 20 lat, odkąd Polska stała się członkiem Unii Europejskiej. Niestety w polskiej przestrzeni publicznej krąży wiele mitów i półprawd na ten temat. Dlatego właśnie napisałem i wydałem książkę „Dwadzieścia lat w Unii. Bilans członkostwa”.
4 MIN CZYTANIA

Urojony klimatyzm

Bardziej od ekologizmu preferuję słowo „klimatyzm”, bo lepiej oddaje sedno sprawy. No bo w końcu cały świat Zachodu, a w szczególności Unia Europejska, oficjalnie walczy o to, by klimat się nie zmieniał. Nie ma to nic wspólnego z ekologią czy tym bardziej ochroną środowiska. Chodzi o zwalczanie emisji dwutlenku węgla, gazu, dzięki któremu mamy zielono i dzięki któremu w ogóle możliwe jest życie na Ziemi w znanej nam formie.
6 MIN CZYTANIA