W 2022 roku Polska wyprodukowała 992 tys. ton serów i twarogów, co jest dla naszego kraju rekordowym wynikiem. Zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński w rozmowie z PAP podkreślił, że obecnie Polska należy do grona największych światowych producentów serów. W Unii Europejskiej zajmujemy pod tym względem czwarte miejsce, a na świecie – piąte. Więcej serów od nas w Europie produkują tylko Niemcy (2,3 mln ton), Francja (1,9 mln ton) oraz Włochy (1,4 mln ton), zaś liderem globalnej produkcji są USA (6,2 mln ton).
W latach 2000-2022 wolumen produkcji serów w Polsce uległ podwojeniu, a od 2004 roku wzrósł o 71 proc. W polskiej produkcji dominują sery twarogowe, które stanowią 52 proc., a kolejne są sery podpuszczkowe dojrzewające (sery żółte) – 39 proc. oraz sery topione – 8 proc. Wraz ze wzrostem produkcji Polska poszerza też ofertę asortymentową serów.
W latach 2004-22 wolumen eksportu serów i twarogów wzrósł 8,5-krotnie i w roku 2022 osiągnął 279 tys. ton, co stanowiło 28 proc. udział w krajowej produkcji (wobec 14 proc. w 2004 r.). Z danych Biura Analiz i Strategii KOWR wynika, że aż 64 proc. wartości eksportu stanowią sery dojrzewające (735 tys. euro), podczas gdy sery świeże, serwatkowe i twarogowe pokrywają łącznie 36 proc. zagranicznej sprzedaży (415 tys. euro).
Jeśli chodzi o eksport serów żółtych, to eksportujemy je głównie do krajów UE, a w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2023 roku do krajów Wspólnoty sprzedaliśmy 68 tys. ton tego rodzaju serów. Jeśli chodzi o eksport serów świeżych, serwatkowych i twarogowych, to od stycznia do sierpnia 2023 r. z Polski za granicę sprzedano ich 88 tys. ton. Aż 74 tys. ton trafiło do UE.