Do Ministerstwa Finansów skierowano wniosek o wprowadzenie zerowej akcyzy na produkcję cydru – podaje portal Wiadomości Spożywcze. Według autorów apelu na zmianie skorzystaliby przede wszystkim polscy rolnicy i lokalni producenci.
Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa już od lat walczy o obniżenie akcyzy na produkcję cydru. Według branży wyzerowanie podatku akcyzowego na cydr zwiększyłoby jego produkcję, a to przełożyłoby się na wykorzystanie jabłek i dałoby bezpieczeństwo polskim sadownikom. Dzisiaj polski rynek jabłek się kurczy, co jest między innymi skutkiem rosyjskiego embarga na te owoce z naszego kraju.
Z uwagi na ogromny potencjał naszych sadowników moglibyśmy zagospodarować znaczące ilości polskich jabłek i zacząć uczciwie konkurować z zagranicznymi koncernami, które pod postacią „piw smakowych” oferują konsumentom wyroby „cydropodobne”. W naszym kraju wytwarza się około 6 mln litrów cydru rocznie. Produkcja piwa w Polsce to około 40 mln hektolitrów. Dane pokazują przepaść pomiędzy produktami, ale obrazują potencjał dla zagospodarowania polskiego jabłka
– powiedział Grzegorz Bartol, wiceprezes firmy Bartex.
W opinii Grzegorza Bartola zerowa akcyza na cydr sprawiłaby, że Polska jako największy producent jabłek w Europie już w ciągu kilku lat mogłaby się stać też największym producentem cydru na Starym Kontynencie. Zdaniem Magdaleny Zielińskiej, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, wprowadzenie zerowej akcyzy na cydr nie uderzyłoby mocno w Skarb Państwa, tym bardziej, że spodziewany zysk gospodarczy byłby dla Polski w ostatecznym rozrachunku bardzo wyraźny.