W Kanadzie podjęto decyzję o uwolnieniu rezerw 50 mln funtów (czyli ponad 22 tys. ton) syropu klonowego.

Quebec Maple Syrup Producers jest ustanowionym przez rząd kartelem, kontrolującym 70 procent światowych dostaw oleju. Skupia 11 tysięcy firm, zajmujących się jego produkcją.

Wydały one komunikat, że cieplejsza i krótsza niż zakładano wiosna, doprowadziła do spadku produkcji tego produktu o 24 procent względem roku poprzedniego.

Jednocześnie nastąpił gwałtowny wzrost popytu, ponieważ podczas pandemii COVID-19 znacznie zwiększyła się konsumpcja syropu, zazwyczaj spożywanego w domach.

Dlatego QMSP podjął decyzję o uwolnieniu ok. połowy posiadanych rezerw, czyli 50 mln funtów. Ostatni raz podobny krok na podobną skalę podjęto w 2008 roku. Kartel już zapowiada, że w przyszłym roku postara się zwiększyć produkcję.

Syrop klonowy jest popularnym produktem w Ameryce Północnej, który można porównać z miodem. Również jest słodki i posiada wiele wartościowych dla zdrowia składników. U nas jest często  kojarzony  jako polewa do np. naleśników.

nypost.com