fbpx
środa, 10 lipca, 2024
Strona głównaEkologiaUnia Europejska zdecydowała: koniec z marnowaniem żywności

Unia Europejska zdecydowała: koniec z marnowaniem żywności

Bruksela zamierza wdrożyć plan, zgodnie z którym zostanie maksymalnie zredukowana ilość żywności, która obecnie jest marnotrawiona i wyrzucana do śmieci.

Komisja Europejska chce aby w najbliższych latach zminimalizować ilość marnotrawionej żywności.

Ile żywności marnotrawią Europejczycy? 

Bruksela zwraca uwagę, że wyrzucane jedzenie negatywnie wpływa zarówno na budżety gospodarstw domowych, jak i na niepotrzebną utratę takich zasobów jak woda, energia czy środki produkcji rolnej. Wszystkie surowce i praca niezbędna do przetworzenia żywności idą na marne, gdy żywność trafia na śmietnik.

Zgodnie z danymi z 2020 roku, w całej Unii Europejskiej wyrzucono 59 mln ton żywności o łącznej wartości 132 mld euro, czyli średnio 131 kg na każdego mieszkańca. W wartościach bezwzględnych najwięcej jedzenia zmarnowano we Włoszech, Niemczech i Francji. Natomiast w przeliczeniu na jednego mieszkańca (średnio ponad 200 kilogramów) w Belgii, Danii, Grecji, Portugalii i na Cyprze.

Czy można wyrzucać mniej jedzenia? 

Zgodnie z aktualną unijną strategią, do 2030 roku ilość marnowanej żywności ma zostać zredukowana o 10 proc. podczas procesu produkcji i przetwórstwa, a o 30 proc. w sprzedaży i konsumpcji.

Obecnie już 17 państw UE stosuje zachęty finansowe, mające na celu przeciwdziałanie temu zjawisko. Chodzi tu głównie o zwolnienia z podatku VAT od żywności oddawanej za darmo.

joint-research-centre.ec.europa.eu

Jakub Klimkowicz
Jakub Klimkowicz
Specjalista ds. stosunków międzynarodowych oraz nowych technologii. Doświadczenie zdobywał, pracując zawodowo w największych polskich firmach działających na rynku rejestracji domen, hostingu i e-commerce. Autor kilkunastu tysięcy tekstów w internetowych serwisach informacyjnych.

INNE Z TEJ KATEGORII

Ludzie nie chcą mieszkać w wiatrakowym lesie [WYWIAD]

Wiatraki oznaczają dewastację terenu w obrębie wielu kilometrów, zabijają ptaki, a ludziom nie dają normalnie żyć – mówi Tomasz Berliński, mieszkaniec pięknych przyrodniczo terenów gminy Górowo Iławeckie, gdzie ma powstać elektrownia wiatrowa.
8 MIN CZYTANIA

Ponowne nawadnianie torfowisk to realne zyski ekonomiczne

Znaczna większość mokradeł w Polsce i w Europie została już osuszona do różnych celów. Tymczasem osuszanie torfowisk i np. wprowadzanie tam lasu daje znacznie mniejsze zyski ekonomiczne niż ponowne ich nawadnianie. Zespół naukowców z udziałem Polaków wykazał, że w skali Litwy ponowne nawodnienie osuszonych leśnych torfowisk przyniosłoby zyski sięgające nawet 170 mln euro rocznie.
< 1 MIN CZYTANIA

Obojętnie, co zrobimy, klimat i tak będzie się zmieniał

Nawet zupełne zaprzestanie emisji CO2 pochodzącego z przemysłu nie wpłynie na zatrzymanie zmian klimatu na Ziemi – przekonuje w zamieszczonym we „Wprost” artykule pt. „Klimat a Człowiek” prof. dr hab. inż. Piotr Wolański, przewodniczący Komitetu Badań Kosmicznych i Satelitarnych PAN.
4 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Polacy przestali się bać i pokochali… pożyczki

Banki, SKOK-i i firmy pożyczkowe od kilku miesięcy zbierają solidne żniwo. Polacy zadłużają się coraz szybciej i na coraz większe kwoty.
2 MIN CZYTANIA

Przerażenie w Londynie: gospodarka Polski może niebawem wyprzedzić brytyjską!

Brytyjskie media szeroko komentują słowa Donalda Tuska, który we wpisie zamieszczonym w serwisie X stwierdził, że za 5 lat Polacy będą zamożniejsi od mieszkańców Wysp Brytyjskich.
3 MIN CZYTANIA

Komisja Europejska sprzedaje połowę swoich biurowców

Ponieważ od czasów pandemii znaczna część pracowników Komisji Europejskiej woli pracować zdalnie, podjęto decyzję o radykalnej redukcji biur używanych przez tę instytucję.
2 MIN CZYTANIA