Komisja Europejska chce aby w najbliższych latach zminimalizować ilość marnotrawionej żywności.
Ile żywności marnotrawią Europejczycy?
Bruksela zwraca uwagę, że wyrzucane jedzenie negatywnie wpływa zarówno na budżety gospodarstw domowych, jak i na niepotrzebną utratę takich zasobów jak woda, energia czy środki produkcji rolnej. Wszystkie surowce i praca niezbędna do przetworzenia żywności idą na marne, gdy żywność trafia na śmietnik.
Zgodnie z danymi z 2020 roku, w całej Unii Europejskiej wyrzucono 59 mln ton żywności o łącznej wartości 132 mld euro, czyli średnio 131 kg na każdego mieszkańca. W wartościach bezwzględnych najwięcej jedzenia zmarnowano we Włoszech, Niemczech i Francji. Natomiast w przeliczeniu na jednego mieszkańca (średnio ponad 200 kilogramów) w Belgii, Danii, Grecji, Portugalii i na Cyprze.
Czy można wyrzucać mniej jedzenia?
Zgodnie z aktualną unijną strategią, do 2030 roku ilość marnowanej żywności ma zostać zredukowana o 10 proc. podczas procesu produkcji i przetwórstwa, a o 30 proc. w sprzedaży i konsumpcji.
Obecnie już 17 państw UE stosuje zachęty finansowe, mające na celu przeciwdziałanie temu zjawisko. Chodzi tu głównie o zwolnienia z podatku VAT od żywności oddawanej za darmo.
joint-research-centre.ec.europa.eu