Za spowodowanie strat finansowych po niezgodnym z prawem wprowadzeniu lockdownów, 279 przedsiębiorców gastronomicznych pozwało Skarb Państwa na 211 mln zł – poinformował Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Dodał, że to pierwszy taki pozew, nad kolejnym Izba pracuje.

otwarcie lokalu w lockdownie decyzja sądu - grafika wpisu

Jak zaznaczył sekretarz generalny zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej Sławomir Grzyb, nie są to wszystkie firmy, nie jest to ostatni pozew zbiorowy. – Ten pierwszy złożyliśmy 8 listopada br. w Sądzie Okręgowym w Warszawie. Oświadczenia do niego złożyło 279 podmiotów gospodarczych prowadzących łącznie 385 lokali gastronomicznych. To jednak nie jest pełna lista firm, w kolejnych dniach do pozwu dołączy 21 przedsiębiorstw – przyznał.

Dodał, że do czasu, kiedy Sąd wyznaczy ostateczny termin do przystępowania do pozwu, przedsiębiorcy mogą jeszcze do niego dołączyć.

Według szacunków IGGP przedsiębiorcy, którzy przystąpili do pozwu, stracili ponad 211 mln zł. – I na tyle opiewa pozew – podał.

Wyjaśnił, że przedsiębiorcy chcą w sądzie ustalenia odpowiedzialności Skarbu Państwa za szkody wyrządzone branży gastronomicznej w okresie od dnia 13 marca 2020 r. do dnia 17 maja 2020 r. oraz w okresie od dnia 24 października 2020 r. do dnia 27 maja 2021 r. – W naszej ocenie rządzący dopuścili się niezgodnego z prawem działania i zaniechania przy wykonywaniu władzy publicznej, w związku z wystąpieniem stanu zagrożenia epidemicznego oraz stanu epidemii COVID-19 – zaznaczył.

Jak dodał, w przygotowaniu jest drugi pozew. Obejmuje on lokale, które zostały uruchomione po 13 marca 2020 r. – Tu jeszcze trwają szacunki poniesionych strat – dodał.

W ocenie sekretarza generalnego Izby, szanse wygrania obu pozwów są bardzo duże. – Sądy umarzają kolejne decyzje sanepidu o nałożeniu kar na tych przedsiębiorców, którzy nie zamknęli swoich lokali wbrew zakazom. Co więcej, sanepid będzie musiał zwracać pobrane z tego tytułu kary, które sięgały nawet 30 tys. zł – stwierdził.

Zwrócił też uwagę, że z dokumentów napływających do Izby wynika, że prawdopodobnie pod wpływem licznych decyzji sądowych na korzyść przedsiębiorców, sami urzędnicy sanepidu umarzają swoje postępowania.

Grzyb przypomniał, że analizy IGGP wskazują, że w tylko w 2020 roku sektor gastronomiczny stracił ok. 30 mld zł.

PAP