Raport zatytułowany „Konsolidacja polskiej branży spożywczej na tle UE” mówi, że w latach 2010-2021 w Polsce utrzymywał się trend konsolidacyjny, a z rynku zniknęły – w zdecydowanej mierze – firmy małe i średnie, które zatrudniały mniej niż 250 pracowników. W tym okresie liczba firm wykazywanych w statystykach Głównego Urzędu Statystycznego spadła o ponad 20 proc. i dotyczy to wszystkich segmentów – od produkcji żywności po napoje. Najbardziej zmalała liczba producentów mięsa, mleka oraz wyrobów piekarskich i mącznych.
Eksperci Pekao przewidują, że w najbliższych latach w Polsce nadal będzie trwała konsolidacja branży spożywczej, głównie wśród wymienionych wyżej branż, ale też mogą się one wzmocnić w przetwórstwie owoców. Ten sektor jest bowiem mocniej skonsolidowany na zachodzie Europy i możliwe, że w Polsce firmy również pójdą w tym kierunku.
W raporcie Pekao wskazano, że choć w Polsce obroty są dość mocno skoncentrowane w rękach dużych firm, to w porównaniu do Europy Zachodniej grupa tych podmiotów jest i tak dość silnie rozdrobniona. W Polsce niższa jest też wartość obrotów przypadających średnio na jedną dużą polską firmę, które wynoszą ok. 130-140 mln euro, podczas gdy we Francji jest to niemal pięć razy więcej. Nasze firmy lepiej wypadają względem Europy Środkowo-Wschodniej, gdzie obroty na jedną dużą firmę wynoszą mniej niż 100 mln euro.
„Liczymy na wzrost aktywności polskich firm na rynku przejęć poza granicami kraju. Jak się wydaje, w Europie Zachodniej nie brakuje potencjalnych celów, których akwizycja mogłaby przynieść polskim biznesom atrakcyjną wartość dodaną” – napisano również w podsumowaniu raportu. „W szczególności mógłby to być kierunek pożądany dla rozwoju produkcji żywności ekologicznej, dla którego barierą w kraju jest ograniczona rodzima baza surowcowa” – dodano.
Źródło: Bank Pekao