fbpx
wtorek, 18 czerwca, 2024
Strona głównaBiznesBranża mięsna mówi: „dość”

Branża mięsna mówi: „dość”

Polscy producenci mięsa chcą zakazać nazywania roślinnych zamienników nazwami wyrobów mięsnych – dowiadujemy się z portalu wiadomoscihandlowe.pl.

Polskie firmy biorą przykład z Francji, gdzie od 1 października tego typu zakaz zacznie obowiązywać – z jedynym wyjątkiem dotyczącym „burgera roślinnego”, który nadal będzie mógł być tak nazywany. Kiełbasami będzie natomiast można nazywać tylko kiełbasy mięsne, a stekami – porcje mięsa.

– Nie mam wątpliwości, że tego typu zakaz potrzebny jest również w Polsce. Zmiana regulacji stanowi istotny krok na rzecz przejrzystości informacji dla konsumenta, a także ochrony wyrobów mięsnych, nierozerwalnie związanych z naszą historią i dziedzictwem kulinarnym – powiedział na łamach portalu wiadomoscihandlowe Tomasz Parzybut ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Należy zaznaczyć, że branża mięsna chciałaby, żeby taki zakaz obowiązywał w całej Unii Europejskiej. Wcześniej sukces odniosła branża mleczarska, która zakazała używać nazwy „mleko” w odniesieniu do jego roślinnych substytutów. W efekcie, wobec takich wyrobów należy używać np. słowa „napój”.

– W oczach konsumentów napój roślinny będzie mlekiem roślinnym, mało prawdopodobne jest, by roślinne kiełbaski, nawet oznaczone jako roślinne… walce, a może rulony, przestały być postrzegane po prostu jako… roślinne kiełbaski – powiedział z kolei Maciej Otrębski, współtwórca kampanii RoślinnieJemy.

Celem wyżej wymienionych zakazów jest walka z wprowadzaniem konsumentów w błąd przez oferowanie im produktów, które w rzeczywistości są czym innym niż wskazuje ich nazwa.

Źródło: wiadomoscihandlowe.pl

Jarosław Wójtowicz
Jarosław Wójtowicz
Przygodę z dziennikarstwem zaczynał w 2003 roku jako akredytowany dziennikarz sportowy. Od 2009 roku współpracuje z różnymi portalami o tematyce gospodarczo-politycznej. Współtworzył portal dla mężczyzn Menstream.pl oraz pisał dla Oficyny Konserwatystów i Liberałów. Od 2021 roku związany z fpg24.pl. Prywatnie interesuje się sportem.

INNE Z TEJ KATEGORII

Branża noclegowa liczy długi i wypatruje gości

Rusza sezon dla turystycznych obiektów noclegowych. Bez wątpienia przedsiębiorcy oferujący zakwaterowanie liczą, że w nadchodzących miesiącach utrzyma się tendencja z zeszłego roku, gdy liczba turystów, którym udzielono noclegów wzrosła o blisko 6 proc.
5 MIN CZYTANIA

„Drapieżne koty” z Polski sprawdziły się na polu walki. Ukraińcy zwiększają zamówienia

Polskie wozy bojowe Oncilla, wyprodukowane przez firmę Mista ze Stalowej Woli, doskonale sprawdziły się na polu walki. Na froncie walczy już setka transporterów. Ukraińska armia zamówiła kolejną partię „drapieżnych kotów”.
2 MIN CZYTANIA

Polski drób niedługo znajdzie się na azjatyckich stołach

– Produkujemy rocznie trzy miliony ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE – zaznacza Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG). Według niego, wysoka jakość rodzimego drobiu predestynuje go do sprzedaży nawet na tak wymagających rynkach jak Japonia czy Hongkong.
4 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Polskie firmy doceniają nowe technologie

Coraz więcej polskich przedsiębiorstw eksportowych korzysta lub ma zamiar korzystać z najnowocześniejszych technologii.
2 MIN CZYTANIA

Finanse czy zdrowie? Co martwi Polaków

Finanse i stan zdrowia to największe zmartwienia Polaków, choć optymizm odnośnie własnej sytuacji finansowej jest coraz większy.
2 MIN CZYTANIA

Będzie ZUS od wszystkich umów cywilnoprawnych?

Rząd prowadzi prace nad ozusowaniem wszystkich umów cywilnoprawnych oraz likwidacją tak zwanych zbiegów tytułów do ubezpieczeń społecznych.
2 MIN CZYTANIA