W 2023 r. Polska wyeksportowała towary rolno-spożywcze o rekordowej wartości 51,8 mld euro (236 mld złotych) – wynika z najnowszych danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. To wzrost o 8 proc. rok do roku.
Dyrektor generalny KOWR Henryk Smolarz powiedział, że rosnący eksport żywności z Polski to zasługa wysokiej jakości polskich produktów, które w dodatku są konkurencyjne cenowo. Pozytywnie na polski eksport zadziałało zmniejszenie (w porównaniu do 2022 r.) negatywnego wpływu czynników takich jak koszty importu zaopatrzeniowego, transportu, energii i paliw. Z drugiej strony wzrost zagranicznej sprzedaży był mniej dynamiczny niż rok temu, bo odnotowano spadki cen na międzynarodowym rynku żywnościowym, co przełożyło się na niższe ceny transakcyjne w handlu zagranicznym.
Równocześnie tendencje do aprecjacji złotego wobec euro miały negatywny wpływ na konkurencyjność cenową polskich produktów rolno-spożywczych na rynku UE. Nie bez znaczenia dla polskiego eksportu pozostawał bezcłowy dostęp do rynku UE dla ukraińskich produktów rolnych, który spowodował większą ich podaż na rynku unijnym, co stanowiło konkurencję cenową dla krajowych produktów żywnościowych
– powiedział Henryk Smolarz.
Przeszło 73 proc. polskiego eksportu żywności trafiło do krajów Unii Europejskiej, a na całym rynku unijnym Polska sprzedała towary żywnościowe o wartości 38 mld euro (173 mld złotych). Najwięcej żywności sprzedaliśmy do Niemiec (13,3 mld euro). Unijne kraje kupowały od Polski głównie: wyroby tytoniowe (o wartości 4,6 mld euro), mięso drobiowe (3,1 mld euro), produkty mleczne (2,2 mld mln euro), pieczywo i wyroby piekarnicze (2,1 mld euro), mięso wołowe (1,8 mld euro), karmę dla zwierząt domowych (1,7 mld euro), a także wyroby czekoladowe (1,7 mld euro).
Poza Unię Polska sprzedała towary rolno-spożywcze o wartości 13,8 mld euro (63 mld złotych), a największym ich odbiorcą były: Wielka Brytania (4,2 mld euro), Ukraina (1 mld euro) oraz Stany Zjednoczone (870 mln euro). W pozaunijnym handlu dominowały pszenica, produkty mleczne i mięso drobiowe.