fbpx
wtorek, 19 marca, 2024
Strona głównaBiznesStop dezinformacji żywnościowej. Producenci działają

Stop dezinformacji żywnościowej. Producenci działają

Polscy producenci żywności chcą walczyć ze skierowaną przeciwko nim dezinformacją żywnościową. Pomaga im resort rolnictwa.

W poniedziałek w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja prasowa pod hasłem #StopDezinformacjiŻywnościowej. Celem inicjatywy jest walka z fake newsami dotyczącymi polskiego rynku żywności.

Producenci żywności chcą działać

Akcja Stop Dezinformacji Żywnościowej to oddolna inicjatywa polskich producentów. W trakcie konferencji minister rolnictwa Robert Telus powiedział, że przez ostatnie miesiące wiele fake newsów i dezinformacji dotyczyło też produktów rolnych z Ukrainy.

To wszystko szkodzi Polsce, np. fałszywe informacje, że napływa do nas mięso zakażone salmonellą. To rodzi potencjalne, bardzo groźne skutki gospodarcze z powodu zatrzymania naszego eksportu. Dlatego tak ważna jest walka z tymi fake newsami i dezinformacją. To jest walka gospodarcza i dlatego musimy się temu stanowczo przeciwstawiać. Polska żywność to bardzo dobre produkty i to jest informacja służąca polskim rolnikom. To jest informacja prawdziwa

– powiedział minister Telus.

Kwestię fake newsów poruszyli również przedstawiciele branży producentów żywności. Prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński powiedział, że polscy producenci od lat są obiektem ataków, za którymi stoją duże fundusze. Ich celem jest ograniczenie, a następnie zakazanie produkcji mięsa.

Z kolei prezes zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki stwierdził, że najlepszym sposobem walki z fake newsami jest podawanie konkretnych liczb. Jednocześnie zauważył on, że w Polsce nie ma chowu przemysłowego, a w ponad 300 tysiącach gospodarstw jest około 6,4 mln sztuk bydła, czyli nieco ponad 20 sztuk w gospodarstwie.

W związku z rosnącym problemem fake newsów przedstawiciele branży podpisali wspólną deklarację polskich organizacji rolno-spożywczych, producentów żywności i innych zainteresowanych podmiotów na rzecz walki z dezinformacją żywnościową i fake newsami na temat żywności. Pod dokumentem podpisali się przedstawiciele ośmiu organizacji branżowych.

Źródło: MRIRW
Jarosław Wójtowicz
Jarosław Wójtowicz
Przygodę z dziennikarstwem zaczynał w 2003 roku jako akredytowany dziennikarz sportowy. Od 2009 roku współpracuje z różnymi portalami o tematyce gospodarczo-politycznej. Współtworzył portal dla mężczyzn Menstream.pl oraz pisał dla Oficyny Konserwatystów i Liberałów. Od 2021 roku związany z fpg24.pl. Prywatnie interesuje się sportem.

INNE Z TEJ KATEGORII

Gdzie w Polsce jest najwięcej rzetelnych firm?

Najwięcej rzetelnych firm w Polsce funkcjonuje w województwach świętokrzyskim, podlaskim i lubelskim. Najmniej rzetelne są natomiast przedsiębiorstwa ze Śląska.
3 MIN CZYTANIA

Polska przyciąga firmy z Niemiec

Coraz więcej niemieckich przedsiębiorstw decyduje się na przeniesienie części swojej działalności do Polski. Co jest tego powodem?
< 1 MIN CZYTANIA

Unia Europejska jednak ustąpi rolnikom?

Już wkrótce Unia Europejska ma przedstawić pakiet rozwiązań, któe mają zmniejszyć obawy rolników związane z importem rolnym z Ukrainy oraz wymogami Zielonego Ładu.
2 MIN CZYTANIA

INNE TEGO AUTORA

Lekarze chcą ograniczenia dostępności nikotyny w Polsce

Polskie środowisko lekarskie zaapelowało do rządu o znaczne ograniczenie sprzedaży wyborów nikotynowych w Polsce. Celem jest ochrona zdrowia.
2 MIN CZYTANIA

Barmani w Polsce powinni zarabiać więcej?

Związkowa Alternatywa domaga się podniesienia stawek osobom zatrudnionym w gastronomii, które pracują nocami z soboty na niedzielę.
2 MIN CZYTANIA

Ukraiński miód nie wjedzie do Polski

Polska Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podjęła decyzję o niedopuszczeniu na polski rynek dużej partii miodu gryczanego z Ukrainy.
< 1 MIN CZYTANIA