Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz Chróstny zaapelował do sprzedawców o obniżki cen produktów spożywczych po ustawowych zmianach podatku VAT, które nastąpią 1 lutego.

Podczas specjalnego spotkania z branżą prezes Chróstny zapowiedział działania UOKiK i Inspekcji Handlowej, w tym stały monitoring cen wybranych artykułów żywnościowych i piętnowanie negatywnych praktyk sprzedawców.

– Za kilka dni, w trakcie codziennych zakupów, powinniśmy odczuć obniżki VAT na podstawowe produkty żywnościowe, wprowadzone w Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej. Dziś na spotkaniu z branżą zaapelowałem o odpowiedzialne działania ze strony sprzedawców. Jest jeszcze czas na przemyślenie strategii cenowych przez sieci, tak aby klienci korzystnie odczuli zmiany wynikające z obniżki VAT-u na żywność – powiedział cytowany w komunikacie prasowym Tomasz Chróstny. – W przyszłym tygodniu spotkam się z ich przedstawicielami, by uczulić również przedstawicieli tego sektora – dodał.

Prezes Chróstny powiedział, że do stale monitorowanych cen zostaną dołączone takie produkty, jak pieczywo, nabiał, warzywa i owoce.

– Wartość koszyka dóbr podstawowych będziemy monitorować w największych sieciach handlowych w Polsce. Chcemy zweryfikować reakcję sprzedawców na ustawowe obniżki. Zachęcamy również mniejszych przedsiębiorców do odpowiedzialności i niewykorzystywania sytuacji do podnoszenia cen i marż kosztem konsumentów – wyjaśnił.

W trakcie rozeznania Inspekcji Handlowej sprawdzane będzie, czy sprzedawca umieścił przy kasie informację o obowiązującej od lutego do końca lipca obniżce do zera stawki VAT na towary spożywcze. Możliwe też są postępowania w sprawie naruszenia zbiorowych interesów konsumentów, za które grozi kara wynosząca do 10 proc. obrotu. Prezes UOKiK nie wyklucza działań również wobec innych podmiotów.

Poprzedni artykułResort finansów będzie łaskawy
Następny artykułSukcesja w firmach rodzinnych. Wsparcie MŚP w przekazaniu biznesu