Kontrole Inspekcji Handlowej odbyły się w 53 lokalach gastronomicznych – od Krakowa i Wrocławia, przez Giżycko, po Sopot i Świnoujście. Wstępne ustalenia kontroli wykazały, że w 32 z nich, czyli w 60,4 proc., nie przestrzegano przepisów.
Najczęściej lokale gastronomiczne nie informowały o cenach napojów lub potraw, a także zaniżały wagę potraw lub ilość napoju, czy nie informowały o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych. Przedsiębiorcy zapominali również o umieszczaniu informacji o zakazie palenia papierosów.
„Dotychczas nie stwierdziliśmy różnic pomiędzy składnikami serwowanych dań a tymi wymienionymi w karcie – często zdarzało się to podczas wcześniejszych kontroli” – napisano na stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Przeprowadzone przed wakacjami kontrole nie oznaczają, że polska gastronomia nie może się spodziewać dalszych wizyt inspektorów, bo te będą się odbywać przez cały okres letni. UOKiK poinformował o odkrytych nieprawidłowościach odpowiednie organy, czyli urzędy skarbowe i urzędy miar, a także Państwową Inspekcję Sanitarną oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zakończone kontrole skończyły się też nałożeniem 5 mandatów karnych na łączną kwotę 700 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń.