Na podstawie rządowego projektu ustawy, który trafił w tym tygodniu do Sejmu, alkohole cydr i perry mają zostać zwolnione z obowiązku banderolowania.
Zwiększenie konkurencyjności polskich gospodarstw
Jak czytamy w uzasadnieniu do projektu ustawy: „zmiana zakłada wprowadzenie rozwiązania umożliwiającego poprawę sytuacji finansowej producentów rolnych i zakładów przetwarzających płody rolne. Jej wprowadzenie jest uzasadnione potrzebą zwiększenia konkurencyjności polskich gospodarstw sadowniczych oraz zakładów przetwarzających jabłka i gruszki na cydry i perry, generując tym samym wartość dodaną dla producentów takich napojów”.
Cały szereg pozytywnych skutków
W uzasadnieniu wymieniony został cały szereg pozytywnych skutków tej zmiany. „Wzmocni to konkurencyjność na rynku alkoholi o niskiej zawartości alkoholu oraz stworzy ofertę do spożywania fermentowanych napojów winiarskich o niższej zawartości alkoholu, które zostały wytworzone na bazie jabłek i gruszek. Proponowana zmiana zwiększy również konkurencyjność cydru i perry o zawartości alkoholu do 5 proc. objętości alkoholu w stosunku do piwa oraz mieszanek piwa z napojami bezalkoholowymi. Zmiana pozytywnie wpłynie również na rozwój rynku cydru i perry, które są wytwarzane z owoców krajowych, głównie jabłek. Szacuje się, że powyższa regulacja spowoduje obniżenie cen detalicznych cydru i perry o około 10 proc.”.
Działania te pozwolą ponadto na zagospodarowanie nadwyżek jabłek i gruszek w Polsce. Według szacunków produkcja cydru i perry mogłaby wzrosnąć do poziomu 50-70 mln litrów rocznie, co pozwoliłoby na zagospodarowanie 70-90 tys. ton jabłek.