W zamiarze rozwiązania problemu marnowania żywności, niemiecki minister ekorolnictwa Cem Özdemir chce zdekryminalizować praktykę wyciągania żywności z pojemników na śmieci, w tym tych przy supermarketach, zwaną nurkowaniem w śmietnikach.
Jak informuje serwis EURACTIV.com, w Niemczech osoby, które wybierają żywność z pojemników na śmieci ponoszą odpowiedzialność za wtargnięcie i kradzież. Jednak według niemieckiego ministra zielonego rolnictwa Özdemira praktyka ta nie powinna podlegać karze.
– Każdy, kto chce uratować jadalną żywność z pojemników na odpady nie powinien być za to ścigany – powiedział „Rheinische Post” minister Cem Özdemir.
Zdaniem ministra Özdemira zmiana prawa powinna przyczynić się do zmniejszenia marnowana żywności w Niemczech, a skala tego procederu jest wysoka i wynosi każdego roku aż 11 mln ton. Kluczowe punkty niemieckiej strategii żywnościowej, które minister Özdemir przedstawił pod koniec ubiegłego roku, są zgodne ze strategią Unii Europejskiej „od pola do stołu” i określają również cel zmniejszenia o połowę marnotrawienia żywności „w każdym sektorze łańcucha dostaw żywności” do 2030 r.
Dodatkowo, zgodnie z przyjętą w 2019 r. Krajową Strategią Redukcji Marnowania Żywności, która w przyszłości ma być jeszcze rozwijana, straty mają być minimalizowane w szkołach, szpitalach czy stołówkach uniwersyteckich np. poprzez lepsze dostosowanie wielkości posiłków.