Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa opublikowała doroczny raport „Stan Bezpieczeństwa Żywnościowego i Żywienia na Świecie”. Przedstawione w nim wnioski nie są zbyt optymistyczne.
Gdzie przybywa głodujących?
W 2022 roku 735 milionów osób na świecie cierpiało głód, co oznacza wzrost o 122 miliony względem stanu z roku 2019. Ludzi niemających dostępu do wystarczającej ilości jedzenia przybywa szczególnie w krajach zachodniej części Azji, Afryki i na Karaibach. Najczęściej mierzą się z tą sytuacją kobiety mieszkające na terenach wiejskich.
Jeszcze przed wybuchem pandemii COVID-19 i wojny na Ukrainie ONZ zakładała, że problem głodu ma zostać wyeliminowany na całym świecie do roku 2030. Jednak aktualne szacunki mówią, że – w optymistycznym wariancie – za kilka lat nadal problem ten będzie dotykał ok. 600 milionów ludzi.
Z jednej strony głód, a z drugiej nadwaga
Jednocześnie rośnie liczba dzieci do lat pięciu, które mają nadwagę. Podczas gdy w 2000 roku było ich 33 miliony na całym świecie, to obecnie jest ich o 4 miliony więcej.
Kevin Mugenya, dyrektor w Mercy Corps – międzynarodowej grupie zajmującej się niesieniem pomocy żywnościowej twierdzi, że należy dążyć do minimalizacji problemu głodu przez połączenie pomocy humanitarnej ze wzmacnianiem lokalnych łańcuchów dostaw żywności.
Reuter, fao.org